21.2.2017

Julkunen, Arto: Suuri ukulelekirjaArto Julkunen
Suuri  ukulelekirja : suosikkisoittimen tarina ja soiton perusteet
Aviador 2017

Suuri ukulelekirja on laaja tietopaketti ukulelesta, sen historiasta, levinneisyydestä ja tämän päivän käytöstä. Se sisältää myös ukulelen soitonoppaan soitto-ohjeineen ja nuotteineen.

Kirjan ilmestyminen on osa ukulelen suosion kasvua, jota on jatkunut  n. kymmenen vuotta. Mutta ukulele on ollut tunnettu soitin jo pidempään. Sen syntyhistoria ulottuu Madeiralle, josta se kulkeutui yli sata vuotta sitten siirtolaisten mukana Havaijille. Sen edeltäjä oli pieni, nelikielinen kitara, machete, josta jalostui Havaijilla ukulele. Sieltä soitin levisi ympäri maailmaa.

Ukulele rantautui Suomeen 1920-luvulla. Täällä siitä teki koko kansan suosikin 1930-luvulla Dallape-orkesteri, jonka riveissä ukulelea soittivat useammat nimekkäät muusikot, etenkin kuplettimestari Matti Jurva. Hän laati myös ensimmäisen suomenkielisen ukulelen soitonoppaan, jossa hän vakuutti, että jokainen oppii soittamaan ukulelea jo kahdessa tunnissa. Dallape esiintyi monessa kokoonpanossa mm. Havaiji-kvartettina.Ukulelen soittajille Jurva on mies, joka toi soittimen julkisuuteen.

Tänä päivänä ukulelen suosio mm. kouluissa on niin suuri, että se on syrjäyttämässä nokkahuilun koulusoittimena. Miksi näin ? Kirjan mukaan soitin on hauska ja halpa ja sitä oppii soittamaan melko nopeasti. Se on matalan kynnyksen soitin, jota aikuisetkin voivat opetella soittamaan kursseilla ja kansalaisopistoissa sekä omatoimisesti netin avulla.Jos itse ei halua hankkia ukulelea, niin joistakin kirjastoista niitä voi lainata.( HH)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti