4.3.2010

Huovinen, Veikko: Siintävät vuoret

Lukupiiri 24.2.2010

Useampi lukupiiriläinen oli saanut Siintävät vuoret lahjaksi pian sen ilmestyttyä 1959. Kirjan lukemiseen liittyi haikeita, herkkiä ja romanttisiakin muistoja. Kirjailijan kirjeessä kustantajalle todetaan, että kyseessä on puhdashenkinen vaellustarina nuorille, jotka retkeilevät vuorilla tai tuntureilla. Myöhemmin Veikko Huovinen ujosteli ja vähän häpeilikin herkkää rakkaustarinaa, jonka synty liittyy omaan elämäntilanteeseen.

Keskustelussa todettiin puhdashenkisyyden ihannointi ja ylen jäykkä keskustelu, nykynuorille ei teosta kannattane tarjota. Aikansa tuote kirja on myös jyrkkien luokkaerojen korostuessa. Johtajan tytär ja työmies ovat aivan eri maailmoista, teitittelevätkin toisiaan. Poika jurottaa kätkeäkseen ihastuksensa ja tyttö vähän halveksiikin kokematonta ja yksitotista poikaa.

Parasta kirjassa ovat unelmat ja luonnonkuvaus, joka on Huovismaisen elävää ja kaunista. Monien mielessä tapahtumapaikkana ovat Vuokatin vaarat ja vaarojen yli kulkeva kirkkotie. Vuoret ja vuorien tuonpuoleinen maailma olivat kiehtoneet poikaa niin kauan kuin hän oli tehnyt töitä metsässä. Huipulle pääsy ja unelman toteutuminen antavat voimia kiipeämiseen. Päämäärän saavuttaminen taas merkitsee unelman särkymistä, jää vain tyhjä olo. Mikä nyt auttaa kestämään työn raskauden? Siintävien vuorien arvoitus oli ratkennut.

Vaellustarina saa filosofista ulottuvuutta seuraavassa kappaleessa:
”Ja taas on Reima oivaltavinaan erään puolen ihmiselämästä. Kaikki jotka elävät ovat ikään kuin matkalla milloin nousevassa, milloin laskevassa maastossa. Matkan päämäärä on yleispiirteittäin tiedossa, mutta sen paikan ja ajan yksityiskohdat mihin päädytään, ovat salatut. Jokaisella on saattajansa tällä matkalla, aviopuolisoilla on toisensa, työntekijällä esimies tai työtoveri, koululaisella opettajat. Harvoin tulee kiinnittäneeksi huomiota siihen seikkaan, että vierellä kulkeva on matkatoveri, josta ehdottomasti on erottava…” (Veikko Huovinen: Kootut teokset, 3.osa s.334).

Keskustelua muistiin merkitsi LMT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti