27.5.2015

Ihmissuhdesatuja ja kummallisia kohtaloita
Peltoniemi, Sari : Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille. Atena 2014 (136 s.)


Jos on aikuinen ja pitää saduista, ei ole syytä vaipua saduttomaan elämään. Sari Peltoniemen "Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille" (Atena Kustannus, 2014) ilahduttaa hyödyntämällä perinteisten satujen hahmoja, symboliikkaa ja kerronnantapoja.

Kokoelman nimikkosadussa mies tulee raskaaksi kolmesta suklaakalasta, ja hän synnyttää kauniin tytön, jonka hylkää puun oksalle.

Lapsen pelastaa menestyvä kiinteistövälittäjä, joka antaa tytön kasvatettavaksi assistenttinsa tädin luokse. Eläinten ja erityisesti sikojen avulla tyttö pelastuu lopulta sijaisäitinsä ilkeydeltä ja avioituu hänet lapsena pelastaneen kiinteistövälittäjän kanssa.

Ihmissuhteet, hyvän ja pahan taistelu, viisas luonto ja koston teemat ovat Peltoniemelle tyypillisiä satuaihelmia. Niiden kautta nousee esille ajankohtaisia asioita ja lukija tulee satujen kautta pohtineeksi niinkin vaikeita kysymyksiä kuin naisten ja miesten rooleja (ks. esim. Sievä-Jussi tai Vilhelmi ja Viljami).

Monissa saduissa on myös iki- ja nykyaikaisen välistä vastakkainasettelua, mikä tekee kerrronnasta tuoretta ja jollakin tavalla hauskaa. Tälle kirjalle on tyypillistä satumainen ilottelu ja kummilla ja kurittomilla tarinoilla leikittely.

Eheimmillään juoni on esimerkiksi sadussa Räkä-Risto; toisaalta joissain kertomuksissa viittaukset vanhoihin suomalaisiin satuihin etäyttävät lukijaa ja saavat kiinnittämään erityistä huomiota loppuratkaisuun.

Kirjaa lukiessa ei pitkästy ja tiivistetty muoto mahdollistaa leppoisan, mutta toisaalta myös tarkkailevan lukemisen.

Samaa satujen lumoa vuosikymmenten takaa löytyy esimerkiksi L. Onervan satukirjasta "Uponnut maailma ynnä muita satukuvia unen ja toden mailta" (1925). (TM ja LMT)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti