9.6.2015

OpusX : Barokkimusiikkia SuomestaOpusX
Barokkimusiikkia Suomesta
Alba Records 2015

Barokkimusiikkia Suomesta –cd-levy on harvinaisuus lajissaan , sillä se sisältää soitettua ja laulettua suomalaista barokkiajan musiikkia. Suomen musiikinhistoriassa barokkiaika on suurelle yleisölle  tuntematon aikakausi, jonka musiikkia on Suomessa säilynyt käsikirjoituksina ja painatteina, mutta sitä kuullaan harvoin konsertteina ja äänitteinä.

Barokkiaikaa elettiin 1600-luvulla kun mm. Kajaanin kaupunki syntyi ja sitä puolustamaan rakennettiin Kajaanin linna, joka silloin eli aktiivikauttaan. Tuolloin Suomen musiikkielämä oli vilkkainta länsirannikolla Turun seudulla, isoissa kaupungeissa ja porvariskodeissa.

Yksi merkittävimmistä vanhoista nuottikokoelmista on Turun katedraalikoulun kirjaston valikoima barokin ajan nuotteja. Myös yksityiset ihmiset ovat omistaneet aikakauden sävellyksiä sisältäviä nuotteja.Levyn kokoojan Petri Tapio Mattssonin mukaan yksi huomattavimpia nuottikokoelmia on Isaac Wasbohmin nuottikirja, josta on levyllä näytteitä. Huomattava on myös Anna Catharina Öhrbomin nuottikirja, joka sisältää porvariston esittämää kosketinsoitinmusiikkia. Yksittäisistä säveltäjistä Mattson mainitsee Raahen urkurina toimineen Zachris Palmin, jonka säveltämä ilolaulu juhlisti Ruotsin armeijan voittoja ja se omistettiin Pietari Brahelle.

Näin pääsemme kurkistamaan noin neljänsadan vuoden takaiseen suomalaiseen musiikkimaailmaan, musiikin levyllä esittää vanhaan musiikkiin erikoistunut yhtye Opus X solistinaan sopraano Tuuli  Lindberg .(HH).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti