19.5.2017

R.J.Palacio: Ihme
R.J.Palacio: Ihme. Suomentanut Inka Parpola. WSOY. 2012.

August ei ole tavallinen kymmenvuotias. Hän on kasvoiltaan epämuodostunut. Muut lapset juoksevat häntä karkuun ja häntä tuijotetaan. Osa ihmisistä kääntää katseensa muualle. August ei ole koskaan käynyt koulua, vaan hänen äitinsä on opettanut häntä. Hänelle on tehty kaksikymmentäseitsemän leikkausta. Nyt hänen äitinsä haluaa, että hän menee oikeaan kouluun ja se pelottaa häntä todella.

Kun August aloittaa koulun, vastassa on tuijotusta, kuiskuttelua, välttelyä. Häneen ei haluta koskea. Kaikesta huolimatta hän löytää kavereita ja huomaa viihtyvänsä koulussa. Hänellä on kannustava perhe: äiti, isä ja isosisko Via. Kiusaamiselta hän ei kuitenkaan voi välttyä. Halloween on hänestä hieno juhla, koska silloin hän voi piiloutua naamion taakse, mutta naamion takana hän joutuu kokemaan karvaan pettymyksen kuultuaan, mitä hänestä puhutaan.

Pikkuhiljaa kouluvuoden kuluessa Augustin erilaisuuteen totutaan. Yhä useampi tutustuu häneen ja hänestä opitaan pitämään, koska hän osaa olla hyvin hauska. Edessä on luontoleiri, jonka aikana hän joutuu todellista rohkeutta vaativaan tilanteeseen. Tuosta rohkeudesta muodostuu käännekohta Augustin elämässä. 

Teoksessa August kertoo kokemuksistaan minä-muodossa. Kertojia ovat myös isosisko Via, kaverit Summer ja Jack, Vian poikaystävä Justin ja hyvä ystävä Miranda, jotka kaikki kertovat omista kokemuksistaan ja suhteestaan Augustiin.

Tämän hienon kirjan soisi löytävän lukijansa monen ikäisistä lukijoista. Alakoululaisia kirjan suuri sivumäärä ja erikoinen kansi saattavat vähän säikäyttää, mutta he ovat kirjan varsinainen kohderyhmä. Kirjasta on tekeillä elokuva, jonka ensi-ilta on tulevana syksynä. PA 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti