29.6.2010

Seuratansseja 2


Seuratansseja 2
Kansantanssinuorten Liitto 2010

Kun lavatanssikesä on parhaimmillaan on mielenkiintoista kuunnella myös musiikkia, jonka tahdissa aiemmat sukupolvet tanssivat. Seuratansseja 2 –levyllä esitellään laaja seuratanssirepertuaari polkkia, tanhuja, masurkoita ja valsseja eri puolilta maailmaa. Soittajana on Kansantanssinuorten Liiton yhtye.

Suomessa seuratansseja on tanssittu yleisesti etenkin 1800-luvulla illanvietoissa, suurten työjuhlien yhteydessä kuten esim. harjakaisten, sadonkorjuun tai kylvön jälkeen. Vanhassa suomalaisessa kyläyhteiskunnassa pyrittiin työ tekemään mieluisaksi. Etenkin nuoria houkuteltiin talkoisiin töiden jälkeen pidettävillä talkootansseilla. Talkoot olivat myös oiva tilaisuus tutustua vastakkaiseen sukupuoleen.

Nurkkatanssit olivat taas nuorten itsensä järjestämiä tilaisuuksia, joita järjestettiin pelkän huvin vuoksi.Nuoret karkasivat myös pitämään tansseja ladoissa, tienristeyksissä, silloilla ja laitureilla.Tanssimusiikista vastasi kiertävä pelimanni.

Tanssihuvien virkistävän vaikutuksen ymmärsi aikoinaan myös Elias Lönnrot. Hän kirjoitti Mehiläisessä v.1837 näin: - Kauniit ilot, leikit ja huvitukset ovat rasitusten jälkeen virvoittavaisia. Kohtuullisesti nautittuina ne kartuttavat sekä ruumiin että mielen hyvää, panevat veren ja muut nesteet paremmin liikkeelle. Töistä päästyä sopii itsekunki ilahutella itseänsä ja toimittaa muillekin, erittäin lapsille ja nuorelle kansalle syyttömiä huvituksia.

Levy on oivaa harjoittelumusiikkia kaikille tanssinharrastajille (HH).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti