20.10.2010

Tesson, Sylvain: Putkea pitkin


Sylvain Tesson
Putkea pitkin : öljyn matka Kaukasukselta Välimerelle /
suomentanut Pirjo Thorell. - Jyväskylä: Atena, 2010. -
179 s.

"Kaspianmeren vasta-aallokko pieksi rantaa.
Nuori mies päätti surunsa järveen kantaa
Onnettomana koska ei tiennyt oliko kirkas vesi,
jota kyyneleet paisuttivat, sittenkin meri"
(Azerbaidžanilainen loru).

Kaspianmeren pohjoisosan merenalainen öljyesiintymä on maailman kolmanneksi suurin tunnettu öljyvaranto Persianlahden ja Siperian jälkeen. Tätä mustaa kulta hyödyntävät kiinalaiset, venäläiset ja monikansalliset amerikkalaiset yhtiöt. Öljy lisää jännitteitä, mutta sen yhteinen hyödyntäminen myös vakauttaa oloja. Öljy- ja kaasuputket seuraavat muinaista silkkitietä ja vanhoja paimentolaisreittejä, joiden varrelle öljyteollisuus on kasvattanut uusia kaupunkeja, luonut uutta vaurautta luontoa raiskaten.

Ranskalainen toimittaja Sylvain Tesson, kulkurikirjailija, pyöräilee öljyputkien myötä Aral-järveltä Kaspianmerelle ja sen toiselta laidalta Bakusta Tbilisin kautta Ceyhaniin Välimeren rannalle. Matkallaan hän pohtii energian kiertokulkua, luonnonvarojen suunnatonta tuhlausta ja muutoksen mahdollisuutta. Hän tarkkailee kasveja, eläimiä ja luonnonilmiöitä, jututtaa paikallisia asukkaita, tapaa öljy-yhtiöiden edustajia ja tiivistää kokemuksensa mielenkiintoiseksi moniulotteiseksi raportiksi.

Tessain vaeltaa arojen polttavassa kuumuudessa, jossa "taivas ja tie ovat kuin hohtimien leuat, joiden välissä mies ponnistelee". Hän kiroaa vastatuulia ylämäessä, parhaimmillaan matkan teko on huumaavaa onnea.

Tämä kirja herättää ajattelemaan ja imaisee mukaansa vähän tunnetuille seuduille, idän ja lännen rajamaille, Euraasian historiaan ja nykyisyyteen. (lmt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti