22.1.2013

Sound of Koli

Sound of Koli

Koistinen kantele 2011Kaksi kansallista elementtiä yhdistyvät tässä levyssä: levyn kannessa Suomen kansallismaisema Koli ja sisältönä kansallisinstrumenttimme kanteleella esitetty musiikki.

Koli on karjalaisten ikiaikainen pyhä paikka. Se oli myöskin keskeinen innoittaja Suomen suurille kansallisromantiikan ajan taiteilijoille 1800-1900-luvun taitteessa. Esim. Jean Sibelius haki innoitusta tästä suomalaisesta järvimaisemasta. Samoin useat kirjailijat ja kuvataiteilijat kävivät siellä.

Kantele on ikivanha soitin, joista on useita kehitysversioita ja –muotoja. Tällä levyllä kuullaan moderneja kantelesoittimia, joissa soi ikiaikainen perintö.

Levyn ohjelmisto on monipuolinen:siinä kuullaan mm. karjalaiset kansanlaulut Karjalan kunnailla ja aamusella kun herään. Klassiselta puolelta kanteleversion ovat saaneet Sibeliuksen Impromptu ja Bachin gavotti. Nykysäveltäjistä kanteleelle ovat säveltäneet Jukka Linkola ja Heikki Valpola. Esittäjinä ovat kantelepedagogi Ritva Koistinen ja muusikot Olga Shishkina ja Anttu Koistinen. Soitollaan he tuovat tuovat hyvin esille kantelemusiikin maagisen kauneuden (HH)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti