9.4.2013

Ende, Michael: Momo

Michael Ende: Momo - merkillinen tarina harmaista herroista ja tytöstä, joka antoi ihmisille takaisin ajan. Suom. Marikki Makkonen. WSOY. 1977.


Michael Enden klassikkokirja Momo julkaistiin ensimmäisen kerran 40 vuotta sitten Saksassa vuonna 1973. Kirja kertoo pienestä Momo-tytöstä, jolla on ihmeellinen taito kuunnella ihmisiä omalla erityisellä tavallaan. Ja ihmiset puhuvat hänelle. Momo saa paljon ystäviä ja hänellä on aikaa heille ja heidän iloilleen ja suruilleen.

Seudulle on alkanut ilmestyä harmaita herroja, jotka huomiota herättämättä houkuttelevat ihmisiä säästämään aikaansa. Heidän mielestään aikaa ei ole tuhlattavaksi. He saavat ihmiset kiirehtimään, lopettamaan turhat jaarittelut. Juttelemiset ovat heidän mielestään hukkaan heitettyä aikaa.

Vähitellen harmaiden herrojen vaikutusvalta kasvaa varsinkin aikuisten keskuudessa. Lapset jäävät vaille aikuisten huomiota. Momo on ainoa, joka huomaa harmaiden herrojen ilmaantumisen. Muut eivät heitä näe, vaikka heitä on yhä enemmän. Niinpä Momo yrittää ystäviensä avulla taistella harmaita herroja vastaan, mutta lopulta kaikki ovat harmaiden herrojen vallassa paitsi Momo.

Hänen avukseen tulee kilpikonna, joka johdattaa hänet mestari Horan luo. Mestari asuu ei-koskaan-kujalla ei-missään-talossa. Yhdessä he ryhtyvät pelastamaan aikaa aikavarkaiden käsistä. Harmaat herrat ovat koonneet ihmisten säästämää aikaa aikavarastoihin ja elävät siitä. Momo ottaa tehtäväkseen paljastaa näiden varastojen paikan, mutta sitä ennen aika on pysäytettävä.

Michael Enden kirja on jännittävä fantasiatarina, josta löytyy mielenkiintoisia filosofisia ajatuksia ajasta, elämästä ja sen tarkoituksesta. Teoksen pohjalta on Routa valmistanut tanssiteatteriesityksen lapsille. Esitys saa ensi-iltansa Generaattorilla 6.4.13. PA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti