1.2.2016

Tua Harno : Oranssi maa

Harno, Tua : Oranssi maa. 2015. 336 s. 

Kolmekymppisenä Sanna on raskaana, eroamassa miehestään ja työtön, kun hän tarttuu tilaisuuteen gradutyön tekemisestä Australian kaivoksilla.Ystävän suosituksesta hän tapaa siellä mietiskelyä ja aavikkovaelluksia johtavan opettajan, Raldan. Sanna ajattelee Raldan avulla pääsevänsä tasapainoon.


Kalgoorlien kaivoskaupungissa hän kohtaa kaivokselta toiselle siirtyvän Martin, joka ei usko koskaan vakiintuvansa. Sanna ja Martti rakastuvat, mutta Sanna lähtee sovitulle vaellukselle Raldan kanssa. Ralda johtaa Sannaa yhä kauemmas aavikolle. Aavikon kauneus lumoaa, mutta vähitellen Sanna uupuu, huoli tulevan lapsen kohtalosta painaa. Hän alkaa epäillä Raldan päämäärää, mistä tässä vaelluksessa on kysymys.

Kalgrooenissa on valtava kultakaivos, jonne vesi johdetaan 600 kilometrin päästä. Miehet tekevät pitkiä tuövuoroja ja vapaa-aikana yrittävät unohtaa työnsä. Naiset sopeutuvat miesten joukkoon tai joutuvat alistetuiksi. On myös ystävyyttä ja toisista huolehtimista.

Kirjan runollinen teksti vie mukanaan ensi lehdiltä alkaen. Kirjailija on vieraillut Kalgoorliessa, mikä tuo kaivoskaupungin kuvaukseen toden tuntua. Kirjassa pohditaan kuka voi valita elämäntapansa. Voiko toinen ihminen tietää miten minun tulee elää. Kohdataan monia vaikeita ihmissuhteita ja kysytään kuka on luottamuksen arvoinen. Usko rakkauteen ja perheeseen säilyy.

Tua Harnon ensimmäinen, palkittu romaani "Ne jotka jäävät" ilmestyi vuonna 2013 ja hänen käsikirjoittamansa musiikkielokuva "Ollaan vapaita" sai ensi-iltansa kesällä 2015. Oranssi maa -teoksen käännösoikeudet on myyty Yhdysvaltoihin. - lmt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti