23.3.2017

Anneli Kanto: KulkurikaksikkoAnneli Kanto: Kulkurikaksikko. Kuvittanut Janne Harju. Karisto. 2016.

Benjamin on mäyräkoira, joka asustaa varakkaan Tädin luona. Vanheneva Täti on huolissaan Benjaminin tulevaisuudesta ja päättää testamentata omaisuutensa koiralle ja henkilölle, jonka koira valitsee hoitajakseen. Muodikas, ahne asianajaja Viivi Viiva oivaltaa heti tilaisuutensa tulleen. Hänen tehtäväkseen jää selvittää, onko Tädin sukulaisperhe, josta Täti ei erityisemmin pidä, halukas ottamaan Benjaminin omakseen.

Sukulaisperheeseen kuuluu äiti, isä, murrosikäinen poika Reima-Riuska ja lähes puhumaton tytär Kielo-Kaino. Muu perhe ei ole innostunut koiran hoitamisesta eikä asianajaja heitä juuri tehtävään kannusta, mutta Kielo-Kaino osaa puhua koirien kieltä ja hänestä ja Benjaminista tulee hyvät ystävät. Ystävykset kuitenkin erotetaan toisistaan ja Viivi Viiva vie Benjaminin omiin hoteisiinsa. Kielo on nokkela ja etsii tiensä Benjaminin luo ja yhdessä ystävykset karkaavat maailmalle. Karkumatkallaan he kokevat monenmoisia seikkailuja ja joutuvat jopa rosvojen sieppaamiksi, mistä Viivi Viiva heidät pelastaa. Näin Kielo joutuu palaamaan kotiinsa kiireisen perheensä luo ja Benjamin jää rahoja havittelevan Viivi Vaavin armoille.  

Kielon perhe on päättänyt etsiä karkailevalle ja omituisesti käyttäytyvälle tyttärelleen turvallisen kasvuympäristön ammattikasvattajan huomassa. Niinpä ystävykset karkaavat toistamiseen ja päätyvät Tädin luo, jossa selviää perinnön kärkkyjien todelliset aikeet.

Anneli Kanto kirjoittaa hauskasti ja kuvaa tarkkanäköisesti tämän hetken elämänilmiöitä ja nykyperheiden valintoja.  Kirjassa ystävykset pohdiskelevat syvällisesti isoja aiheita: rakkautta, välittämistä, kuolemaa. Kirja on ajatuksia herättävä ja lapsen oikeutta olla oma itsensä käsitellään samaan tapaan kuin Roald Dahlin tunnetussa teoksessaan Matilda. PA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti