14.8.2017

Yu Hua: Xu Sanguanin elämä ja verikaupat
Yu Hua: Xu Sanguanin elämä ja verikaupat. Suom. Rauno Sainio. Aula & co. 2017. 307 s.

Maailmalla mainetta niittäneen kiinalaiskirjailija Yu Huan romaani Xu Sanguanin elämä ja verikaupat kertoo nimensä mukaisesti Xu Sanguan nimisestä miehestä, jonka elämän tärkeimpiin käänteisiin liittyy aina veren myyminen. Omalaatuinen tarina sieppaa lukijan heti mukaansa ja kuvaa uskottavasti päähenkilön kamppailua kasaantuvien vaikeuksien keskellä.

Ensimmäisen kerran Xu Sanguan päätyy verikaupoille hetken mielijohteesta, kuultuaan että kaupunginsairaalassa voi tienata 35 yuania parista kulhollisesta verta. Summa vastaa silkkitehtaalla työskentelevän miehen puolen vuoden palkkaa.

Verirahat auttavat Xu Sanguania kauneudestaan kuulun taikinatikkumyyjän, Xu Yulanin kosiskelussa. Xu Sanguanista tuleekin pian perheellinen mies. Maon aikaisessa Kiinassa perheen elättäminen on ajoittain epätoivoista puuhaa. Xu Sanguan turvautuu verikauppoihin yhä uudestaan, saadakseen ruokaa pöytään ja selvitäkseen kriiseistä, joihin hänen perheensä ajautuu.

Veri ei kuitenkaan ole pohjaton helpon rahan lähde. Useaan kertaan Xu Sanguan saa kuulla viisaammiltaan neuvon: Kun myyt vertasi, myyt arvokkainta voimaasi. Liikaa myymällä saattaa tulla myyneeksi myös henkensä. Xu Sanguan joutuu pohtimaan, kuinka suuria uhrauksia hän on valmis tekemään tasapainoillessaan terveytensä ja rahavaikeuksien välillä.

Teos on puhutteleva historiallinen kuvaus kiinalaisesta yhteiskunnasta. Kirjan parasta antia on se, miten päähenkilön tarina opettaa lukijaa ymmärtämään erilaista maailmankuvaa, jossa perheen kunnia ja kasvojen säilyttäminen menevät ohi yksilön tarpeista.

Xu Sanguanin elämä ja verikaupat on Yu Huan toinen suomennettu romaani. Myös viime vuonna ilmestynyt Elämänkaari on tutustumisen arvoinen teos. Molemmat kirjat on julkaistu kotimaassaan jo 1990-luvulla. Hienoa, että ne on nyt saatettu myös suomalaislukijoiden saataville.
HPH

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti