21.12.2018

Kirjaston lukupiiri kevät 2019

Lukupiirin kevään 2019 aiheena on Viro. Lukupiiri kokoontuu pääkirjastossa keskiviikkoisin klo 17. Se on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa!

23.1.   Luik, Viivi: Varjoteatteri (2011)
Romaani kuvaa elämän mittaista matkaa Virosta useiden maiden kautta Roomaan, jonne päähenkilö päätyy miehensä diplomaattityön johdattamana. Virolaisen näkökulman kautta avautuvat eri kulttuurien erot ja yhtäläisyydet. Tarina on myös kasvukertomus, jossa kirjailijanurasta haaveileva maalaistyttö etsii omaa paikkaansa maailmalta.13.2.   Mihkelson, Ene: Ruttohauta (2011)
Ruttohauta on tarina metsäveljien ja heidän läheistensä kohtaloista Virossa neuvostomiehityksen aikaan. Päähenkilö on pieni tyttö, jonka vanhemmat pakenevat Stalinin kyydityksiä ja jättävät tyttärensä tämän tädin hoiviin. Tyttö laitetaan koulukotiin, jossa virolaislapsista kasvatetaan neuvostokansalaisia. Viron itsenäistyttyä hän on jo aikuinen, ja alkaa tutkia sukunsa vaiettuja vaiheita.


13.3.   Kross, Jaan: Syvyydestä (1989)
Omaelämäkerrallisia aineksia sisältävä romaani kertoo Stalinin kuoleman jälkeisestä ajasta, jolloin Siperiaan karkotetut alkavat palata Tallinnaan. Yksi heistä on Peeter Mirk, joka päätyy töihin arkeologisille kaivauksille ja toivoo valoisampien aikojen viimein koittavan. Eräänä päivänä hän löytää keskiaikaisen salaisen käsikirjoituksen, jonka hän päättää piilottaa neuvostoviranomaisilta. Käsikirjoitus vie hänet jännittävään seikkailuun ja samalla pohdiskelemaan ihmisluonnon syvyyksiä.


17.4.   Wuolijoki, Hella: Koulutyttönä Tartossa 1901–1904 (1945)
Muistelmateoksessaan Hella Wuolijoki kertoo kouluvuosistaan Tartossa. Hän muutti lapsuudenkodistaan Viljandista Tarttoon 15-vuotiaana opiskellakseen Puškinin tyttökimnaasissa. Hän tutustui moniin merkkihenkilöihin ja tempautui mukaan ajan aatteisiin. Hänestä kuoriutui palavasydäminen taistelija, joka eli myös tavallisen koulutytön elämää iloineen ja murheineen. Kirja on julkaistu myös osana teosta Nuoruuteni kahdessa maassa (1986).

15.5.   Õnnepalu, Tõnu: Paratiisi (2017)
Paratiisi on viisas ja lempeä kertomus pienen hiidenmaalaisen kyläyhteisön elämästä. Kirjailija kuvaa nuoruusvuosiaan paikassa, jota hän kutsuu Paratiisiksi. Paratiisi on ylistys kotiseudulle ja arjen pienille ihmeille. Siitä huokuu elämänmyönteisyys ja arvostus kaikkea hyvää kohtaan, mitä ihmisen ympärillä on.
Lukupiiri kokoontuu pääkirjastossa. Se on maksuton ja kaikille avoin. Lisätietoja kirjastosta, kaupunginkirjasto@kajaani.fi, puh. 0881552423. Tervetuloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti