15.4.2010

Valmu, Leena: Veera tiellä


Leena Valmu: Veera tiellä. WSOY 2010.
Leenan Valmun teos kertoo kymmenvuotiaasta hensinkiläistytöstä Veerasta, jonka yksinhuoltajaäiti kuolee syöpään. Veera asustaa enonsa luona ja sukulaisten miettiessä hänen tulevaa sijoituspaikkaansa, Veera ryhtyy itse toimeen ja päättää etsiä isänsä. Äiti ei ole koskaan kertonut isän nimeä, mutta Veeralle se on paljastunut äidin kertomusten ja hyvän päättelykyvyn kautta. Isä asustaa kaukana Lapissa, Äkäslompolossa, eikä hän ole lainkaan tietoinen tyttärensä olemassaolosta. Veera on hyvin nokkela ja kekseliäs tyttö. Hän saa sukulaiset uskomaan, että hän on päivät koulussa ja pari yötä kaverin luona. Ja niin alkaa Veeran tapahtumarikas matka kohti Äkäslompoloa.
Matka on vaiheikas ja Veera tapaa monia auttavia ihmisiä, mutta myös niitä, jotka ajattelevat vain omaa etuaan. Matka etenee keski-Suomen kautta Oulun seudulle. Matkan varrella kaveriksi löytyy metsästä koira, joka seuraa Veeran matkaa uskollisesti. Toiseksi uskolliseksi ystäväksi löytyy tyrnäväläinen Akseli, joka auttaa Veeraa eteenpäin. Matkalla Veera kohtaa mm. Oulussa asuvan isotätinsä Elsan, joka on hieman jo dementoitunut. Veeraa dementia ei haittaa; päinvastoin siitä on enemmänkin hyötyä matkan teossa. Onhan siinä vaiheessa sukulaisille jo valjennut Veeran karkumatka ja hänet on etsintäkuulutettu.
Matkan viimeiset kymmenet kilometrit Lapissa ovat melkoista voimainponnistusta, mutta Veera on päämäärätietoinen ja sisukas. Löytyykö isä Äkäslompolosta ja mikä on Veeran kohtalo, se selviää vain lukemalla kirja. Teos on jännittävä ”tien päällä” –kuvaus ja se koukuttaa kaikenikäisiä niin, että kirjan laskeminen käsistään ennen loppuratkaisun selviämistä on vaikeaa. PA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti