27.5.2010

Eronen, Uula: Boheemimatka


Eronen, Uula: Boheemimatka – Kirjailija Kiannon kaipuu. Myllylahti 2010.

Uula Erosen uusi puolidokumentaarinen kirja Boheemimatka kertoo suomalaisten kirjailijoiden vierailusta Viroon 1930-luvun alussa.
Kirjassa kertomuksen jännitettä on haettu värikkäästä kirjailijajoukosta, heidän keskinäisistä suhteista ja suhteista romaanin ulkopuolisiin henkilöihin. Mukana on mm. Olavi Paavolainen, Elina Vaara, Lauri Viljanen. Oman lisävärinsä tuo siirtyminen kieltolaki-Suomesta vapaan viinan Viroon. Keskeiseksi henkilöksi nousee Ilmari Kianto ja teoksen alaotsikko onkin Kirjailija Kiannon kaipuu.
Kirja koostu kahdesta osasta: varsinaisesta juonellisesta matkakertomuksesta ja Kiannon kaipuuta kuvaavista osuuksista, jotka ovat painettu muusta tekstistä poikkeavasti kursiivilla. Niissä Eronen on laittanut Kiannon muistelemaan naissuhteitaan - osin dokumentteihin perustuen, osin mielikuvituksella höystäen.
Kirjailija Eronen on käyttänyt lähteinä matkasta kirjoitettuja lehtiartikkeleita ja Kiannon kaipuusta kirjoittaessaan useita Kiannon omia kirjoja. Joskus onkin vaikea kirjaa lukiessaan muistaa, että kysymyksessä on ainakin puoleksi kirjailijan mielikuvituksen tuote. Nyt julkaistu kirja osoittaa, että vielä neljäkymmentä vuotta kuolemansa jälkeenkin Ilmari Kiannon värikäs elämä ja tuotanto kiinnostavat kirjoittajia ja lukijoita. (ER)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti