20.1.2011

Veikko Huovinen : Rasvamaksa

Lukupiiri 19.1.2011

Lukupiirissä keskusteltiin kahdesta Veikko Huovisen teoksesta. Tässä muistiinpanoja "Rasvamaksan" herättämästä keskustelusta.

Veikko Huovinen : Rasvamaksa (1973)
- Monet jutut kommentoivat 1970-luvun ajankohtaisia ilmiöitä, mutta purevat edelleen.
- Ihmissyöntijutut puistattivat. Sallittaisiinko nykyisin tällaisten juttujen painaminen? Mietittiin oliko näiden ihmissyöntikertomusten pohjalla purkaus afrikkalaisia hirmuhallitsijoita vastaan?
- Ensimmäinen juttu ”Rasvamaksa” on antanut nimen Tero Koistisen artikkelille ”Hyvälle maistui Pörhösen maksa: ruokakulttuurisia kohtaamisia Veikko Huovisen tuotannossa”
- ”Ota tyttö ojasta” on yhdistelmä My Fair Ladyä ja Juurakon Huldaa. Onko jokaisen miehen unelma kouluttaa piiasta sopivan sivistynyt vaimo?
- ”Hanhikorppikotka” (kansantarina Liettuasta). Tarinan alussa Liettuassa poikkeavat myös Kalevipoeg Kekkonenas ja Veikas Huovinenas, mutta sen päähenkilö on yksinäinen metsästäjä Anaksimandros Hyrkäs. Hanhikorppikotka on todella mahtavan kokoinen ilmestys : sen pituus on noin metrin ja siipien kärkiväli voi olla yli 2,50 metriä. Aikuinen hanhikorppikotka painaa jopa 10 kiloa. Tämän haavoittuneen jättiläisen Anaksimandros hoivaa terveeksi ja saa siitä ystävän ja hauskan kumppanin metsämökkiinsä. Kunnes on aika vaihtaa ammattia ja maisemaa.
- ”Postia” – ilkkuu läänintaiteilijoita ja julkilausumia. Myös Eino Leino saa terveiset. Huovisen nimien keksintägeneraattori on loistossaan.
- ”Sielunvaellusta” – Veikko Huovisen kirja on kirjoitettu 1973, mutta samalla viikolla kun lukupiiri tätä teosta luki, saimme uutisista kuulla, että suuri osa nykysuomalaisista uskoo sielunvaellukseen. Tässäpä heille oppia: Leevi Sytky siirtyy variksesta matikkaan, kokee elämää koerana ja Alkon paikallisjohtajana ennekuin lähtee kurkena Lappiin. Ei huono.

Leena Marja Tikkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti