27.1.2011

Paco Roca: Ryppyjä


Paco Roca: Ryppyjä, suom. Anu Partanen
WSOY, 2010, 104 s.

Alzheimer vammauttaa leikkaamalla ennakoimattomia ja yhä lisääntyviä aukkoja tajuntaan. Se on pelottavaa ja ahdistavaa. Pelkkä tieto ei riitä, hyvä kirja auttaa ymmärtämään myös tunteita.

Sarjakuva ”Ryppyjä” kertoo hoitokotiin joutuvan Emilion vähitellen katoavasta maailmasta ja vaipumisesta tavoittamattomiin, tyhjyyteen. Kun sanat häviävät, kuvat kertovat, kunnes nekin häipyvät.

Kohtaamme dementiakodin asukkaat: rouva Rosario on matkalla Istanbuliin, Miguel toimii välittäjänä, sanansa menettänyt Juan poimii muiden sanoja ja Dolores seuraa miestään toiseen kerrokseen, unohduksen ja unen valtakuntaan. Ilmeikkäästi ja selkeästi piirretyt hahmot ja lämmöllä kuvatut henkilöt koskettavat. Lempeä huumori keventää vakavaa aihetta.

Takakannen taitteessa sarjakuvantekijä kertoo koonneensa kirjaan kertomuksia todellisista ihmisistä. Espanjalainen Paco Roca vieraili Helsingin sarjakuvafestivaaleilla syyskuussa 2010, palkittu teos ”Ryppyjä” on ilmestynyt alun perin ranskaksi.

Eri näkökulmia Alzheimeriin:
John Bayleyn muistelmien pohjalta tehty elokuva ”Iris” (2003) seuraa miten kirjailija Iris Murdoch lopulta itsekin katoaa ”suljettuun kirjaan”.
Kari Enqvist: Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat (2009), biofyysinen selitys ajatteluun, maailmankuvaan ja uskontoon
Lisa Genova : ”Edelleen Alice” (2010) pohtii varhain puhjenneen Alzheimerin seurauksia ja periytymistä.
Saara Kesävuori: ”Hyvä isä” (2008), tyttären hämmennys isän sairastuessa
Richard Taylor: ”Alzheimerin kanssa: minun tarinani” (2008), varhaisen diagnoosin saaneen potilaan kertomus
(lmt)

1 kommentti:

  1. Tämä oli kyllä todella hauska ja hyvä sarjakuva. Suosittelen myös vähemmän sarjakuvia lukeville.

    Elämän makuinen ja kunnioittavasti tehty kirja!

    VastaaPoista