7.2.2011

Fiami: Galilein elämät


Fiami: Galilein elämät: matka halki tähtitieteen historian. Ursa 2009.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry on julkaissut teoksen, joka on sarjakuvamuodossa toteutettu huumoria sisältävä tietoteos. Teos on käännös ranskankielisestä alkuteoksesta ja sen on piirtänyt sveitsiläinen sarjakuvien tekijä Fiami.

Teoksessa käsitellään tähtitieteen historiaa, filosofiaa ja mm. matematiikan kehitystä. Teoksessa kuljetaan läpi historian Babylonista vuodesta 568 eaa. Aleksandrian, Intian Kusumpuran, Galilein Padovan, Halleyn ja Newtonin Lontoon kautta nykypäivän koululaisten oppitunnille.

Alkuperäinen teos on käännetty useille kielille ja Sveitsissä teoksen ympärille on rakennettu myös nuorten TV-sarja tähtitieteestä.

Sarjakuvateoksessa kerrotaan hauskasti tähtitieteen kehityksestä ja mm. aikakäsityksemme synnystä. Siitä selviää mm. se, miksi meidän ajanlaskussamme ja geometriassamme on käytössä 60:een perustuva numerojärjestelmä.

Teoksesta selviää myös, miten Mesopotamiassa kehitettiin yksinkertaisia laskutoimituksia monimutkaisten tehtävien ratkaisuun ja millä tavoin kreikkalainen Eratosthenes laski maapallon ympärysmitan. Sormilla laskemiseenkin löytyy konsteja, joita Lähi-idässä on ollut käytössä pitkään.

Ihmisiä on kautta aikojen kiehtonut tähtitaivas ja tähtitaivaan tutkimisella on ollut vaikutusta muiden tieteenalojen kehitykseen. Tämä teos sopii luettavaksi sekä lapsille että aikuisille, mutta matematiikan perustaitojen hallinta auttaa ymmärtämään tarinoita paremmin. PA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti