21.2.2011

Wolfgang Amadeus Mozart : Dancing Mozart


Wolfgang Amadeus Mozart : Dancing Mozart
Alba Records, 2010

Levy Dancing Mozart esittelee W.A.Mozartin “tanssillisen” musiikin säveltäjänä.

1700-luvun suosikkitanssit erosivat toisistaan niin luonteen kuin askelkuvioiden puolesta. Menuetti oli perinteikäs hovitanssi , nopeampi kontratanssi taas oli peräisin englantilaisesta country dancesta, maalaistanssista, joka Wienissä esiintyi ohimenevänä muoti-ilmiönä, usein vinhasti pyörivänä piiritanssina. Saksalainen tanssi oli rahvaan piiritanssi, joka myöhemmin kehittyi ländleriksi ja valssiksi. Sen tyyliin kuuluivat kaikenlaiset hypyt ja loikat, iloisen pyörähtelyn ohella.

Kun Mozart 1787 nimettiin ”keisarillisen ja kuninkaallisen kamarimuusikon” virkaan, hän toivoi, että titteli olisi tuonut hänelle vakaviakin sävellystehtäviä. Toisin kävi, Wienin hovi tilasi häneltä tukuttain tansseja, joita hoviorkesteri esitti karnevaaliaikana kuuluisissa Redouten-saleissa. Mozartin tiedetään itsekin tanssineen juhlissa mielellään.

Levyllä kuullaan Viisi kontratanssia, kuusi saksalaista tanssia, pari marssia ja muutama muu orkesterikappale.

Musiikin esittää Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri Juha Kankaan johdolla. Toimittaja Risto Nordell arvioi levyä osuvasti: Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin Mozartissa yhdistyvät uutta luovalla tavalla pohjalainen suoraselkäisyys, parhaat pelimanniperinteet ja rokokoon puuteripölyisten salien eleganssi. (HH)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti