15.6.2011

Jonasson, Jonas: Satavuotias joka karkasi ulos ikkunasta ja katosi

Jonas Jonasson: Satavuotias joka karkasi ulos ikkunasta ja katosi,
suomentanut Raija Rintamäki. WSOY 2011. 384 s.
Kannen kuva: Pekka Vuori

Satavuotispäivänään Alla Karlsson kyllästyi vanhainkodin holhoavaan ilmapiiriin ja päätti lähteä. Koska syntymäpäiväjuhlien piti pian alkaa, hän katsoi viisaimmaksi poistua ikkunasta. Allan oli ehtinyt karata paljon pahemmistakin paikoista, eikä pakeneminen lopu vieläkään. Allan tekee nopeita päätöksiä, joiden seurauksia ei aina voi ennakoida.

Saamme seurata Allanin seikkaluja eri maanosissa vuoroin nykyajassa, vuoroin menneisyydessä Allanin nuoruudesta alkaen lähes koko 1900-luvun ajan. Hän kohtaa merkittäviä henkilöitä ja elää mukana maailmanhistorian tärkeissä käännekohdissa.

Jonas Jonasson on luonut hauskan ja rönsyilevän tarinan, joka on saanut huikean suosion Ruotsissa ja käännetty yli 20 kielelle. Kirjalle on myönnetty vuoden äänikirjapalkinto Ruotsissa, kepeä teksti on sopivaa seuraa ja ruotsinkielen kertausta vaikka kesäiselle automatkalle. Suomeksi äänikirjaa ei vielä ole saatavissa, joten voi nautiskella ulkona lukemisesta. Kannattaa varata varjoisa paikka, sillä kirjan parissa vierähtää helposti pidempikin tovi. (lmt)

1 kommentti:

  1. Veikko Huovisen huumorista ihastuneelle tämä kirja antaa rennon lukuelämyksen.

    Nautittavaa satiiria tuottavat myös Tuomas Kyrö, Miika Nousiainen, Kurt Vonnegut, Carl Hiasen, Dave Barry.

    VastaaPoista