1.8.2011

Virpi Adamsson: Pieni pärekorityttö


Virpi Adamsson: Pieni pärekorityttö. Mediatalo Virpi Adamsson. 2010.

Pieni pärekorityttö kertoo ekaluokkalaisesta Hymy-tytöstä, joka asuu isoisänsä kanssa. Isoisä on taitava päretöiden tekijä ja Hymy seuraa pärekorien tekoa vierestä auttaen taitojensa mukaan. Tarina sijoittuu 1970-luvun alkuun maaseudulle ja kirjassa kuvataan tuon ajan elämänmenoa, arvostuksia ja tapoja.

Hymy pitää isoisälleen seuraa maaseudulla ja hänen muu perheensä asuu kaupungissa. Hymy on arka ja pelokas tyttö, jolla on vilkas mielikuvitus. Ystävänään hänellä on puhuva kani Porkkana. Porkkana auttaa Hymyä ymmärtämään asioita parhain päin, auttaa ja lohduttaa kiperissä tilanteissa varsinkin kun Hymy aloittaa koulun, jossa on vanhan ajan mukaisesti kova kuri ja ankaralta tuntuva opettaja.

Hymyn isoisä tekee päretöitään ulkorakennuksessa, pajassa, jossa Hymykin työskentelee koulun jälkeen isoisän apuna. Hymyn tehtävänä on mm. ”karustaa” pärekoppiin tulevia sankoja. Tarinassa kuvaillaan myös pärekorien teon eri vaiheita ja käytetään aiheeseen liittyvää sanastoa. Kun isoisä ja Hymy saavat pärekoreja valmiiksi, pakkaavat he korit isoisän autoon ja lähtevät viikonloppuna myymään niitä ovelta ovelle.

Pieni pärekorityttö on nostalginen 1970-luvun alun lapsuuden kuvaus. Moni tuona aikana lapsuuttaan elänyt löytää teoksesta vanhoja tuttuja ilmiöitä ja lapsuuden tuntemuksia.

Metsämiesten säätiö on avustanut teoksen julkaisua metsäkulttuurin tukemiseksi. Kuvituksen teokseen on tehnyt Anu Mykrä. Teoksen lopussa on päretyösanastoa Kankaanpään murteella. PA.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti