21.7.2011

Timo Parvela: Maukka ja Väykkä

Timo Parvela: MAUKKA JA VÄYKKÄ
Itupiikki 2007, Tammi 2009

Maukka on kissa ja Väykkä on koira, ne asuvat kahdestaan taivaansinisessä talossa suuren mäen laella. Maukka on kissamaiseen tapaan aika laiska ja mukavuudenhaluinen, Väykkä taas koiramaisesti uuttera ja vaatimaton. Mäen alla on kylä jossa asuvat Kana Von Got, Lehmä Muukkonen, Humma Ihalainen sekä muut ystävät.

Jokaiseen Maukka ja Väykkä -tarinaan on sisällytettynä jonkinlainen opetus. Kirjailija on tehnyt taitavasti tekstistään sellaisen, että se viihdyttää lapsilukijoita ja naurattaa myös aikuista. Edellä mainittu sekä tarinoiden opetukset ovat mm. syy siihen, miksi kirja on mukava lukukokemus kaikenikäisille. Kirjan kertomukset ovat erillisiä, lyhyitä tarinoita, ne ovat sopivan mittaisia myös ääneen luettavaksi.

Kirjoissa on Timo Parvelan teksti ja Virpi Talvitien tekemä kuvitus. Timo Parvela on todella tuottoisa lastenkirjailija ja häneltä on julkaistu lukuisa määrä muitakin lastenkirjoja, mainittakoon vaikkapa Ella sarja. Virpi Talvitie on kuvittanut runsaasti eri kirjoittajien tekemiä lastenkirjoja.

Kirjasta ”Maukka ja Väykkä” on aikaisemmin ilmestynyt mustavalkoinen laitos (v. 2007) ja 2009 se on uudelleenjulkaistu värikuvallisena.

Maukka ja Väykkä seikkailevat myös kirjoissa ”Maukka, Väykkä ja mieletön lumipallo” (2009), ”Maukka ja Väykkä rakentavat talon” (2010) sekä maaliskuussa 2011 ilmestyneessä ”Maukka, Väykkä ja suuri seikkailu”.

(Teksti: Liisa Leinonen, Tieto- ja kirjastopalvelujen koulutusohjelman opiskelija, Haapaveden Opisto)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti