17.11.2011

John Boyne: Nooa Notkoniitty karkaa kotoa

John Boyne: Nooa Notkoniitty karkaa kotoa. Bazar. 2011. - Kirjan on kuvittanut Oliver Jeffers.

Nooa Notkoniitty on kahdeksanvuotias poika, joka eräänä päivänä päättää karata kotoaan. Nooa lähtee varhain aamulla kulkemaan kohti seikkailuja. Mennessään Nooa kääntyy katsomaan taakseen kotiaan. Sieltä hänellä on onnellisia muistoja, mutta myös viime aikaisia ahdistavia tuntemuksia, joita hän haluaa paeta.

Nooa kulkee lähikyliin ja kohtaa kaikenlaisia outoja ja merkillisiä asioita. Hän huomaa erikoisen mallisen talon ja sen vieressä valtavan ison puun. Talo osoittautuu ihmeelliseksi lelukaupaksi, jossa on tarjolla puisia leluja ja varsinkin sätkynukkeja. Talossa asuu vanha lelujen veistäjämies, joka kertoo Nooalle tarinoita omasta elämästään ja isänsä aikoinaan tekemistä nukeista. Jokaisella nukella on oma tarinansa. Nooa kuuntelee vanhan miehen tarinoita ja paljastaa samalla surullisia asioita omasta elämästään.

Vanha mies on entinen kuuluisa juoksija, joka on nähnyt ja kiertänyt paljon maailmaa. Hän osaa lohduttaa Nooaa. Nooakin haluaisi jäädä taloon puun veistäjäksi ja lelujen tekijäksi, mutta se ei ole mahdollista ainakaan kahdeksanvuotiaalle, jolla on oma koti. Miehen kertomukset saavat Nooan harkitsemaan kotiin paluuta ja ikävien asioiden kohtaamista. Niinpä hän iltahämärissä kääntyy takaisin kotiinpäin.

Kirjassa esineet elävät ja eläimet puhuvat. Hahmot käyttäytyvät hyvin persoonallisesti. Tapahtuu Liisa Ihmemaassa tyyppisiä asioita. Kirjassa viitataan myös Pinokkioon. Teos on lasten ja aikuisten kirja, jota on hyvä lukea yhdessä. Siinä pohditaan isoja asioita lohdullisella tavalla vanhan miehen ja Nooan vertaillessa omia kohtaloitaan. PA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti