2.11.2011

Joni Skiftesvik: Perämies Jokelan kotiinpaluu

Joni Skiftesvik: Perämies Jokelan kotiinpaluu. WSOY 2011. - 315 s.


Eero Jokela jätti kotinsa ja morsiamensa lähtiessään merille Ergo-laivalla Petsamon Liinahamarista vuonna 1941. Jatkosodan syttyessä hän jäi Englantiin, jossa työskenteli laivoissa sodan ajan. Rauhan tultua Jokela myöhästyi laivasta passittomana ja rahattomana Kööpenhaminaan. Siellä hän pestautui huonokuntoisen kaljaasi Sonjan perämieheksi Suomeen päästäkseen.

Sonja kuljetti keulan kätköissä ”avustustavaraa” Suomeen. Laiva kesti myrskyisän ja vaivalloisen matkan Pohjanlahden perukoille, mutta puolisokean luotsin virheestä johtuen se ajautui karille päästyään melkein perille.

Suomessa perämies Jokela joutuu tekemään tiliä ensimmäisen laivamatkansa tapahtumista itselleen ja viranomaisille. Ergolla oli salamatkustajana Maria, joka oli joutunut pakenemaan syytettyään laivanvarustajaa harhautuksesta ja sulhasensa kuolemasta torpedoinnissa. Valpo on kiinnostunut laivanvarustajasta ja tytön kohtalosta.

Joni Skiftesvik kirjoittaa usein merestä ja laivoista todellisten tapahtumien pohjalta. Liinahamar oli välirauhan aikana Suomen ulkomaankaupan tärkein satama. Nordströmin varustamon laiva Oscar Midling tuhoutui sukellusveneen torpedoitua sen itsenäisyyspäivän aattona 1940.

Kertomus tekee näkyväksi merimiesten ja heidän läheistensä kohtalot kiinnostavasti ja koskettavasti. Kirjan henkilöt elävät niin kuin taitavat, Eero Jokela välittää ihmisistä ja luottaa itseensä. Vastoinkäymisistä huolimatta tarinassa on valoa. Kirjaa voi suositella heillekin, jotka muutoin merimiestarinoita vierastavat.(lmt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti