19.10.2011

Veikko Huovinen: Matikanopettaja

Matikanopettaja: littlejuttuja eri aihelmista. Otava 1986


Kajaanin pääkirjaston neuvotteluhuoneeseen oli 12.10.2011 kokoontunut lähes parikymmentä Huovisen lukupiiriläistä keskustelemaan ”Matikanopettajasta”. Muistiinpanoja  keskustelusta ja omia huomioita seuraavassa.

Useissa jutuissa on teemana ruoka tai ainakin sitä sivutaan, herkkupaloina ”Stalinin syntymäpäivän vietto keskitysleirillä”, ”Vanha lentoemäntä” ja ”Silakkalaatikkoa Jeesukselle”.

Stalinin syntymäpäivän vietto keskitysleirillä yllättää. Koko tarjoilun ajan sitä odottaa jotain kauheaa tapahtuvan, vaan ei. Stalinin syntymäpäiväruoka on juuri niin maukasta ja vaikeasti uudelleen koettavaa, kuin toimittajakin kertoo. Jussi Niemeläisen pakina ”Bakulainen pahlava” (HS 6.10.2011) oli lukupiirille riemastuttava yhteensattuma.

SUR-AIR –yhtiön stuerttien ylellinen elämä ja lentoemäntä Helga saivat ansaittua huomiota keskustelussa. Pohdittiin mikä vaikutus stuerttien koenukutuilla sängyillä on lentoturvallisuuteen ja minkä vaikutuksen tekisivätkään kunnon makkarat lentomatkustajiin nykyisten muovisten suupalojen sijaan.

Kylli on yksi sympaattisimmista naisista Huovisen tuotannossa. Länsirannikon lapset tai ainakin saaressa kasvaneet ovat saaneet kasvuvoimansa silakkalaatikosta ja hyvin ovatkin kasvaneet. Tässä reseptissä silakkalaatikko oli sian sijaan saanut täytteekseen lammasta, sitä pitänee kokeilla käytännössä.

"Tavallisen päivän" Sauli Pihatto saa entiset ja nykyiset virkamiehet mietteliäiksi. Dementoitunut mies voi olla tulevaisuudenkuva viranhaltijsta, jota ei voi päästää eläkkeelle työvoiman puutteen tai muiden määräysten vuoksi. Toisaalta hänellä oli työtä, elämällä oli merkitystä dementiasta huolimatta. Nykyisin niin monet ovat ilman työtä, vaikka ei ole dementiaakaan.

Soittelijapoika on klassikko. ”Onko se Hosni, kysyi Toivo Nivu. – Onko Hosni kotona? Käyhän Hosni puhelimeen?” – Suomalainen ääni oli kuultu Afrikan rannoilla asti – siitä se alkoi. Ennustiko se suomalaisten puhelinten maailmanvalloitusta? Lukupiirissä innostuttiin vielä pohtimaan, mitä Veikko Huovinen olisi tuumaillut Epyktin valtiaan kohtalosta ja millaisen puhelun Toivo Nivu olisi nyt soittanut karkotetulle valtiaalle.

Maailmanvalloitukseen ottaa kantaa myös ”Heidän keskustelunsa” ja ”Ottivat opikseen”, jotka lienevät diplomaattikunnan oppikirjojen aineistoa. Myös Innostunut sonni ja Saippuakauppias matkailevat idän suunnasa. "Taivaaseen" taas antaa raadollisen kuvan tulevasta, vaikka ehkä perustuukin väärinkäsitykseen.

Urheilu saa kirjassa säädetyn osansa ja siinä ohessa suomenruotsalaiset nimet, jotka Huovisen nimien ketjussa ovat hyvine edustettuina.


Nimijuttu "Matikanopettaja" on valittu Sotkamon koululaisten suosikkijutuksi joitakin vuosia sitten. Sen ymmärtää jokainen koulua käynyt. Ja oikeaa matematiikkaa tehdään lyjykynällä kirjoittaen.

Linkkivinkki:
Huovisen moninaisia nimiä voi ihmetellä Pekka Laitisen kokoamassa listassa, osoitteessa:

http://www.uukki.info/Nimet.htm

(lmt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti