22.3.2012

Thor


Marvel-sarjakuvissa viitisenkymmentä vuotta seikkaillut Thor on myös saanut oman elokuvansa sarjakuva-elokuvien buumissa.

Pääjumala Odin (Anthony Hopkins) on siirtymässä sivuun Asgårdin kuninkaan paikalta ja uudeksi pääjehuksi on ehdolla veljekset Thor (Chris Hemsworth) ja Loki (Tom Hiddleston). Tästäpä tietenkin seuraa kateutta ja muita jännitteitä veljesten välille, koska perinteisesti esikoinen valitaan uudeksi kuninkaaksi ja kuopus jää nuolemaan näppejään. Asiat kuitenkin mutkistuvat Thorin ylimielisyyden vuoksi ja Odin karkottaa hänet Asgårdista, ja minnekäs muualle kuin Maahan. Thor myös menettää Mjölnir-vasaransa. Maassa Thor törmää (kirjaimellisesti) tutkija Jane Fosteriin (Natalie Portman) esikuntineen. Tästä alkaa Thorin matka paremmaksi ”ihmiseksi”, vasaransa etsintä ja Asgårdiin paluu.

Leffa sisältää ryminää ihan omiksi tarpeiksi. Mäiske on sopivan sarjakuvamaista, joten ikärajaksi on saatu laajempaa katsojakuntaa silmällä pitäen K12. Thor menee allekirjoittaneen listoilla 2000-luvulla tehtyjen Marvel-leffojen kärkikaartiin ensimmäisen Iron Manin ja X-Menien kannoille. Tällainen 80-luvun Marvel-sarjakuvien ystävä viihtyi leffan parissa varsin hyvin vajaan kaksituntisen. Tehosteet toimii, vauhtia riittää ja pääosien näyttelijät hoitavat hommansa. Hemsworthilla on sen verran hauiksessa papua, että täyttää Thorin mitat. Leffaan on saatu sopivasti huumoria. Thor myös sisältää tarkkaavaisille pieniä viittauksia sarjakuvamaailmaan. Tarina etenee jouhevasti, lieneekö syynä tämäntyyliselle leffalle yllättävä ohjaaja Kenneth ”Shakespeare” Branagh. Myös leffan äänimaailma potkii mukavasti, ainakin jos sitä kuulostelee kohtalaisella vahvistimella 5.1 -kaiutinsysteemeineen.

Kuten muissakin viimevuosien Marvel-elokuvissa, lopputekstien jälkeen on pienet maistiaiset tulevasta. Laatuleffa, laatutoteutus ja myös itse dvd:n laatu kestää vertailun. Viihdyttävä sarjisleffa!

JO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti