5.4.2012

Liisa Lauerma: Sukuseikkailu

Liisa Lauerma: Sukuseikkailu. Kuv. Ismo Rekola. Lasten Keskus. 2011.

Sukuseikkailu on aikuisen ja lapsen yhteiseen sukutyöskentelyyn tarkoitettu teos, joka opastaa tutkimaan omia juuria ja sukeltamaan oman suvun muistoihin. Teoksessa neuvotaan, miten lapsen kanssa voi tekemisen kautta muodostaa kuvaa omasta lähipiiristä.

Teoksen tarina kertoo Niken ja Nooran suvusta. Heidän sukulaistensa tarinoita, kohtaloita ja elämänkulkua käydään läpi. Sivuilla on kysymyksiä, joita lapsi voi esittää omassa lähipiirissään. Nikke on mm. haastatellut mummojaan ja selvittänyt, millaisia myötäjäisiä morsiamet ovat tuoneet sukuun. Suvun salaisuuksia löytyy myös; henkilöitä kuten Merille Karannut Hulttiopoika. Omasta suvusta opastetaan tekemään riikinkukon pyrstö, juna, sukutalo, sukukortisto ym.

Sukumaantieto taas selvittää, miltä paikkakunnilta isovanhemmat ovat lähtöisin ja missä on heille tärkeitä paikkoja. Santeri-isä ja Olavi-pappa ovat käyneet Lapissa laskettelemassa, mutta isopapan Lapin muistot liittyvät sota-aikaan. Isomummu taas muistaa kotitalon Karjalan kannaksella ja evakkoon lähdön. Näistä muistoista opastetaan tekemään sukukartasto.

Arkipäivän elämää muistellaan erilaisten kotien kautta. Osa sukulaisista on kotoisin vanhasta pohjalaistalosta tai 1800-luvun työläiskorttelista, mutta Noora ja Nikke asustavat 1970-luvun kerrostalossa. Keittiöistä löytyy eri aikakausien työvälineitä ja astioita. Jokaiselta sukupolvelta löytyy omat suosikkireseptinsä ja lempiruokansa. Muistella voi myös, millaisia leikkejä lapsena on leikitty ja mitä leluja on ollut tai mitä tauteja kukin on sairastanut ja miten niitä on hoidettu. Lasten keskuksen nettisivuilta löytyy teokseen liittyvää lisämateriaalia yhdessä tekemisen tueksi. PA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti