3.9.2012

Celtic women

The rough guide to Celtic women

World Music Network 2012


Kelttiläinen musiikki tunnetaan ainakin akustisista soittimista kuten harpuista, tinapilleistä ja säkkipilleistä. Tälle tupla- cd :lle on koottu naislaulajien esittämää kelttiläistä nykykansanmusiikkia. Laulut pohjautuvat kelttiläisiin tarustoihin, joissa naisia arvostettiin yhtä hyvin heidän ajatustensa kuin olemuksenkin vuoksi. Naiset saattoivat olla myös sotureita ja yhteiskunnassa mukana olevia vaikuttajia. Laulujen teemat ovat ikiaikaisia ; tarinoita menetetystä rakkaudesta, perhe-elämän vaikeuksista, hukkuneista merimiehistä , lauluja merestä jne.

Nykyään kelttialueita ovat Irlanti, Skotlanti, Wales sekä Ranskassa Brittany ja Espanjassa Asturias ja Galicia.Levyn laulajat ovat näiltä alueilta ja viime aikoina tämäntyylinen musiikki on lisännyt suosiotaan kansanmusiikin sisällä. Toinen levy koostuukin kelttiläisistä naislaulajista, joista mainittakoon irlantilainen Cara Dillon sekä skottilainen Julie Fowlis ja toisella levyllä kanadalainen Teresa Doyle esittää geelinkielisen Orrachan –kokoelman lauluja Irlannista.

Levyillä esiintyville laulajille on ominaista lauluäänen kauneus, heleys ja eteerisyys. Laulujen sisältö onkin sitten paljon maanläheisempää. (HH)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti