7.11.2013

Kreetta Onkeli: Ahmattien yö – kekriseikkailu

Kreetta Onkeli: Ahmattien yö – kekriseikkailu. Kuvittanut Jussi Kaakinen. Maahenki. 2013.

Ahmattien yö on talonpoikaiskulttuurisäätiön julkaisema kekriperinteestä kertova lasten ja nuorten seikkailukirja. Kirjassa kaupungissa asuvat mummo ja lastenlapset Tapsa, Kake ja Liisa lähtevät mummon mökille laittamaan paikkoja talvikuntoon. Kulkupelinä on mummon vuosikymmeniä palvellut Volvo Amazon. Joukko matkustaa valojen täyttämästä kaupungista kohti pimenevää maaseutua ja käännyttyään sivutielle he ehtivät nähdä vilauksen oudosta hahmosta auton valokeilassa juuri ennen kuin auto tekee tenän ja sammuu keskelle säkkipimeää suoaukeaa.

On tulossa kekriyö, jolloin kuolleet nousevat haudoistaan ja pahat ja hyvät henget ovat liikkeellä. Outo hahmo on kekripukki, joka on menossa juhlaillalliselle sukukartanoon. Vapaaherra von Lapio on tarjoamassa kekriyön ateriaa sukulaisilleen, jotka kaikki asuvat jo hautausmaalla.

Mummo ja lapset lähtevät yön pimeyteen etsimään apua ja ajautuvat kukin erilaisiin kekriyön perinnemenoihin. Kake ja Liisa löytävät tiensä kylätalolle, jonne kyläläiset ovat kokoontuneet juhlimaan. Tapsa löytää itsensä sukukartanon illallisilta ja pääsee näkemään, mitä seuraa, kun kekripukki jätetään nälkäiseksi. Tässä tarinassa kekripukkia ei polteta, vaan ahneuksissaan se joutuu toisenlaiseen tuliseen tilanteeseen. Aamun valjettua autokin taas käynnistyy ja mummo esittelee lapsille yöllä kohtaamansa uuden ystävän.

Teos on jännittävä sekoitus vanhoja tarinoita ja tämän päivän elämäntyyliä. Se on osa talonpoikaiskulttuurisäätiön Kekristä kansanjuhla –hanketta, jonka tarkoituksena on uusintaa kekriperinnettä. Hankkeen tuloksena on tuotettu sivusto www.kekri.fi , josta löytyy paitsi tietoa vanhasta kekriperinteestä myös ohjeita nykyajan kekrin juhlintaan. PA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti