16.10.2013

Koulun laulutunnilla

Pajamo, Reijo Koulun laulutunnilla : tietoa vanhoista koululauluista
Repale-Kustannus 2013

Koulun laulutunnilla –kirjassa esitellään perinteisiä koululauluja. Ne on jaettu isänmaallisiin lauluihin, juhla-aikain lauluihin, vuodenaikoihin, luontoon ja hengellisiin lauluihin. Lauluesittelyissä kerrotaan niiden tekijöistä ja syntytaustoista sekä alkuperäisistä teksteistä.

Kainuulaisista tekijöistä kirjassa on Ilmari Kiannon Nälkämaan laulu ja Tiu tau tilhi. Kiannon tuotantoon sisältyy runsaasti myös luontoaiheisia runoja, joista kirjassa on runo Ne leimuaa, ne loimuaa eli Revontulten leikki.

Kirja on jatkoa Pajamon aiemmin ilmestyneelle teokselle Lehti puusta variseepi, jossa myös esitellään vanhoja koululauluja. Pajamo mainitsee, että laulamisella ei ole enää koululaitoksessa samaa asemaa kuin ennen, mutta se ei ole vähentänyt koululaulujen arvostusta. Viime vuosina koululauluille on löydetty uutta käyttöä mm. muistisairaiden hoitokeinona. Esim. Miina Sillanpää säätiö on käynnistänyt ”Muistaakseni laulan”-projektin. Se perustuu tutkimukseen, joka osoitti laulamisen parantavan muistamista ja mielialaa sekä tietoisuutta ympäristöstä.

Tämä laulukirja onkin oiva apu vanhemmalle väestölle muistin virkistämiseksi ja vanhojen aikojen muisteluun musiikin keinoin. (HH)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti