3.4.2014

Koskinen, J.-P. : Ystäväni Rasputin

Koskinen, Juha-Pekka.: Ystäväni Rasputin : romaani. WSOY, 2013

Grigori Jefimovits Rasputin oli venäläinen mystikko, joka toisaalta eli hyvin askeettisesti, toisaalta heittäytyi hurmoksellisiin orgioihin. Rasputinin uskonlahkon hengellisenä päämääränä oli lihanhimon kuolettaminen, ja uuden Kristuksen syntyminen sielussa. Pyhimyksen kannoilla kulkee paholainen, totesi hänen taloudenhoitajansa tässä teoksessa. Rasputinin elämä ja kauhea kuolinkamppailu ovat synnyttäneet yhä uusia tarinoita.

Rasputinin maine profeettana ja ihmeparantajana veivät hänet keisari Nikolai II:n palatseihin Pietarissa. Koska hänellä oli kyky rauhoittaa ja pysäyttää kruununperijä Aleksein verenvuototaudin kohtaukset, hänestä tuli perheen uskottu ja tärkeä neuvonantaja. Kohuttiin hänen sopimattomasta suhteestaan keisarinnaan. Elämäntapansa ja vaikutusvaltansa vuoksi hän hankki myös melkoisen joukon vihamiehiä.

Tarinan kertoja Vasili on Rasputinin holhokki, joka hänen kintereillään pääsi tarkkailemaan sekä aatelisia että rahvasta. Vasilin muistiin merkintöjen kautta Koskinen kuvaa tsaarinperheen viimeisiä vuosia vallasta luopumiseen ja traagiseen loppuun saakka. Vasilin elämää seurataan vielä toisen maailmansodan melskeisiin. Teksti on värikästä ja mukaansa tempaavaa, toisinaan liiankin raadollista.

Menovinkki: Kajaanin kaupunginkirjastossa pääsee nyt tutustumaan kirjan tapahtumapaikkoihin.
Tsaari Nikolai II perusti Pietariin Venäläisen Museon, jonka virtuaalinen sivupiste avattiin Kajaanin pääkirjastossa tällä viikolla. Museokokonaisuuteen kuuluvat myös Mihailovskin puisto, Kesäpuisto ja Pietarin Kesäpalatsi.
(lmt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti