17.3.2014

David Williams: Herra Lemu

David Walliams: Herra Lemu. Tammi 2014.

David Walliams on TV:stä tuttu brittiläinen koomikko ja näyttelijä, joka on kirjoittanut useita lasten kirjoja. Harry Potter –kääntäjä Jaana Kapari-Jatta on suomentanut hänen lastenromaaninsa Mr Stink.

Herra Lemu on yksinäinen, asunnoton, mutta kohtelias ja hyväkäytöksinen kulkuri, joka istuu joka aamu vanhalla puistonpenkillä. Hänen kuvaamiseensa tarinan ensimmäisellä sivulla on tarvittu neljä eri hajua tarkoittavaa sanaa, koska hygienian hoito ei ole hänen vahvuuksiaan. Herra Lemun kanssa uskaltautuu juttusille 12-vuotias Chloe, joka tuntee olevansa koulutovereiden ja perheensä väheksymä ja yksinäinen. Chloesta ja herra Lemusta tulee hyvät ystävät, jopa niin hyvät, että Chloe ottaa herra Lemun asumaan kotinsa pihalla olevaan puutarhavajaan. Chloen äiti on entinen kauneussalongin pitäjä, joka on päättänyt pyrkiä parlamenttiin. Äiti on hyvin määrätietoinen ja voimakastahtoinen nainen, jonka hienostelevaan arvomaailmaan eivät asunnottomat kulkurit sovi. Herra Lemun ilmaantuminen pihavajaan osuu kuitenkin vaalikampanjan kannalta sopivaan saumaan ja äiti pääsee TV:n vaaliohjelmaan kehumaan omaa pyyteettömyyttään. Televisiossa herra Lemu kuitenkin varastaa shown ja Chloen äiti nolaa itsensä. Niinpä asioiden tärkeysjärjestys perheessä mietitään uusiksi eikä Chloen tarvitse enää miettiä maailmalle karkaamista tulevaisuuden vaihtoehtona. Herra Lemunkin salaisuudet taustastaan paljastuvat lopulta.

David Walliamsia on paljon verrattu lasten kirjailija Roald Dahliin. Herra Lemu muistuttaa monessa kohtaa Dahlin teosta Matilda. Molemmissa teoksissa päähenkilö löytää ymmärtävän ystävän ja molemmissa on samanlaista huumoria. Vertailua edistää vielä sekin, että molempien teoksilla on sama mainio kuvittaja Quentin Blake. PA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti