6.10.2014

Noviolet Bulawayo : Me tarvitaan uudet nimet

Noviolet Bulawayo : Me tarvitaan uudet nimet
Suomentaanut Sari Karhulahti, Gummerus 2013
292 s.
Noviolet Bulawayo muutti nuorena Zimbabwesta USA:n Michiganin osavaltioon, kuten kirjan kertoja, Kulta.
Kulta, Chipo, Luojatietää, Kovanaama, Sbho ja Stina asuvat Zimbabwessa, Paratiisi-nimisessä hökkelikylässä. Heidän perheensä ovat paenneet kylään, kun entiset kodit ja koulut on poltettu ja ajettu puskutraktoreilla hajalle. Lapset varastavat guavoja nälkäänsä läheisen Budapestin puutarhoista.
Nimet ovat tärkeitä. Vapaanasyntynyt syntyi Zimbabwen itsenäistymisen jälkeen. On ÄitiRakkaus, Ruumiiden Äiti ja saarnamies Ilmestykset Bitchington Mborro. Hautausmaa on Taivaantie.
Leikit ovat tärkeitä. Leikitään Maaleikkiä ja sotaa. Kirjan nimi viittaa leikkiin, jossa tytöt leikkivät Teho-osastoa. Koska leikki ei ole leikkileikki, pitää olla lääkärien ja hoitajien nimet. Kun vastarintaliikkeessä toiminut Vapaanasyntynyt surmataan, ja lapset esittävät Vapaansyntyneen tarinan, se on totta. Lapsuus on ohi.
Kulta pääsee tätinsä luo Destroyed Michygeniin, Detroitiin. Hän käy koulua ja ansaitsee opiskelurahoja marketissa ja siivoojana muiden paperittomien siirtolaisten kanssa. Hän tuntee syyllisyyttä lähdöstään, ikävöi, mutta sopeutuu. Paluumahdollisuutta ei ole.
Tarina väkivaltaisesta Afrikasta ja siirtolaisten kohtaloista Amerikassa vertautuu moniin pakolaisromaaneihin. Kuten kaikki tärkeät tarinat, tämäkin on kerrottava.
Noviolet Bulawayo tekee sen koskettavasti. Hän tarkkailee, eläytyy, kertoo ironisesti. Kieli on runollista, osuvaa, kuin kuvanauhalta. (lmt)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti