28.1.2015

Fargo


Fargo, 1. kausi (dvd)

Coen-veljesten parinkymmenen vuoden takainen elokuva Fargo on kokenut uudelleensyntymän tv-sarjana. Tarina on aivan uusi ja täyttä fiktiota, vaikka jokaisen jakson alussa mainitaan, että se perustuu vuoden 2006 tositapahtumiin.


Minnesotan Bemidjin pikkukaupungin vakuutusmyyjä Lester Nygaardin (Martin Freeman) elämä ei oikein hymyile. Vaimo nalkuttaa ja kadulla Lester sattuu törmäämään kouluaikojensa kiusaajaan. ”Törmäyksen” seurauksena Lester joutuu ensiapupoliklinikalle, jossa tapaa salaperäisen Lorne Malvon (Billy Bob Thornton). Arkisen jutustelun lomassa Malvo tarjoutuu listimään Lesteriä murjoneen Hessin ja tästä käynnistyykin värikäs ja väkivaltainen tapahtumasarja. Tapahtumat herättävät erityisesti apulaissheriffi Molly Solversonin (Allison Tollman) mielenkiinnon, vaikka esimies (Bob Odenkirk) laittaakin hanttiin. Avukseen Solverson saa lähikaupungin poliisivoimista Gus Grimlyn (Colin Hanks).

Sarjan näyttelijätyö on timanttista kautta linjan aina pieniä rooleja myöten, mutta kuninkaaksi nousee silti Billy Bob Thornton. Thorntonilla on roolissaan kyky olla hyytävä pienillä ilmeillä ja katseilla. Myös Martin Freeman yllättää hänelle poikkeuksellisessa roolissa.  Fargon 1. kausi on ehdottomasti yksi viime vuosien parhaita tv-sarjoja allekirjoittaneen listoilla. Tunnelma on alusta lähtien todella koukuttava ja onkin suositeltavaa katsoa koko kausi (9 tuntia) tai ainakin useampi jakso kerrallaan. Yli puolen välin sarja on niin täyttä tavaraa, että odotukset viimeisiä jaksoja kohtaan nousevat ehkä jo liiankin korkealle. Sarjan huumori on samalla tavalla mustaa ja nyrjähtänyttä ja tunnelma ja miljöö hyvin samankaltaiset kuin Coen-veljesten elokuvassa, mikä ei ole ollenkaan huono asia. Fargon ikäraja on K-16.

 Kakkoskautta odotellessa…

JO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti