4.1.2016

Kirjaston lukupiiri - kevät 2016

Kirjaston lukupiiriin ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat keskustella kirjoista tai kuunnella kirjojen innoittamaa keskustelua. 

 


ke 20.1.2016 klo 17
Isomäki, Risto: Sarasvatin hiekkaa. 2005


Sarasvatin hiekkaa on kirja maapallon tulevaisuudesta, tai oikeastaan melkein nykyajasta. Ilmaston lämmetessä suuret jäätiköt, kuten Grönlanti, sulavat hitaasti eikä huolestuttavia merkkejä näy vuosikymmeniin - kunnes muutoksen pysäyttäminen on liian myöhäistä. Teos on jännityskertomus, jossa sekä globaalit että historialliset ulottuvuudet kytkeytyvät yksilöllisiin tunteisiin ja romanttisiin kohtaamisiin. Tapahtumapaikat siirtyvät Jäämeren syvänteistä Intian Mumbaihin, Suomen maaseudulle ja Grönlannin jäätiköille. Luonnonvoimat pakottavat tapahtumia eteenpäin, mutta inhimillinen näkökulma tuo niihin sisällön. Kirja koskettaa, kiehtoo ja pelottaa. Uskottavuus kasvaa Risto Isomäen monipuolisesta luonnontieteellisestä tietämyksestä sekä historian ja kulttuurien tuntemuksesta. (JJ/ Sanojen aika)
 

ke 17.2.2016 klo 17
Sinisalo, Johanna: Enkelten verta. 2011


Albert Einsteinin väitetään sanoneen, että jos mehiläiset katoaisivat maailmasta, ihmiskunnalla olisi neljä vuotta elinaikaa jäljellä. Kun uusi, ennennäkemättömän laaja ja tuhoisa mehiläisten joukkokatoaminen alkaa Yhdysvalloista, mehiläishoitaja Orvo tietää aivan liian hyvin, mihin se on johtamassa. Ja kun Orvo menee pesilleen, hän tekee havainnon mitä hän ei olisi koskaan halunnut tehdä. Kuningatar on kuollut. Epidemia on levinnyt Eurooppaan. Maailma on loppumassa.

Enkelten verta on hurja tutkielma lähitulevaisuudesta, joka voi olla totta jo huomenna. Se on hyytävä kannanotto aikamme suuresta eettisestä kysymyksestä: miten suhtautua luontoon ja eläimiin. Samalla se on maaginen sukellus kuoleman ja kuolemattomuuden myyttiin, ihmisen sokeuteen suurten valintojen ja väistämättömyyksien edessä. (Kirjasampo)

Huom! muuttunut aika
ke 9.3.2016 klo 17
Raittila, Hannu: Terminaali. 2013”Kaksi ala-asteikäistä tyttöä, Paula ja Sara, alkavat viettää aikaansa Helsinki–Vantaan lentoasemalla 1990-luvun alussa. Vuosien mittaan heidän kentällä hengailustaan kehittyy nuorten naisten kansainvälinen alakulttuuri, jonka jäsenet matkustavat ympäri maapalloa lentokentältä toiselle.” ”Terminaali kuvaa globalisaatiota ja kallista hintaa, jonka yksittäiset ihmiset sen seurauksista elämässään maksavat. Terminaali on perhesaaga, jossa perheenjäsenet eivät ole kohdanneet vuosikymmeniin, mutta joutuvat yhtäkkiä päättämään suhteessa toisiinsa, mikä elämässä on tärkeää. Terminaali on romaani lentoliikenteestä ja tietotekniikasta sekä niiden synnyttämästä yleisen yhteyden illuusiosta. Se vie lopullisten kysymysten äärelle: Mitä se auttaa ihmistä, jos hän on tekemisissä kaikkien kanssa kaiken aikaa, mutta ei kohtaa koskaan ketään ja saa sielullensa vahingon?” (Siltala)


 ke 13.4.2016 klo 17

Verronen, Maarit : Kirkkaan selkeää. Tammi : 2010 211 s.”Kun Tiksu P ajautuu velkakierteeseen, hän päättää ottaa riskin ja värväytyy TV-ohjelman muodonmuutokseen. Leikeltynä ja monta numeroa pienempänä Tiksu saa paremman turvallisuusstatuksen sekä velan maksettua ja pystyy jälleen miettimään tulevaisuuttaan. Hän päätyy säätutkijoiden matkaan, jotka kuumailmapalloista käsin yrittävät saada selkoa kuinka ilmastonmuutosta manipuloidaan. Tiksu sopii työhön kokonsa puolesta erinomaisesti ja oppii lentämään alkeellisella kapistuksella turvallisesti.

Kirkkaan selkeää on kiinnostava ja uusia näkökulmia avaava dystopia uhkakuvista, jotka odottavat meitä. Se tutkii ihmisen sopeutumiskyvyn rajoja kun yhteiskunta kontrolloi kansalaisiaan tiukemmin kuin koskaan, vaikka yksilö on yksinäisempi kun milloinkaan ennen. Se on vaellusromaani läpi autioituvan Euroopan, jossa ei tarvita enää fyysisiä kohtaamisia, riittää kun heilauttaa virtuaalihanskaa.” (Tammi) 


ke 11.5.2016 klo 17


De Saint-Exupery, Antoine : Pikku prinssi

Alkuteos ilmestynyt 1944. Suomentanut Irma Packalén (1951). Tekijän kuvittama.


Kirjallisuudenlaji : klassikot, lastenkirjallisuus, saturomaanit
Aiheet ja teemat : elämänfilosofia, matkat, ystävyys
Henkilöt, toimijat : kettu, lentäjät, prinssit
Tapahtumapaikat : aavikot, avaruus, tähdet
Konkreettinen tapahtumapaikka  Asteroidi B 612  


Kirjojen ja kirjailijoiden laajemmat esittelytekstit löytyvät Kirjasammosta 
http://www.kirjasampo.fi/

Tervetuloa!

Lisätietoja: Kajaanin kaupunginkirjasto
Leena Marja Tikkanen
leenamarja.tikkanen@kajaani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti