21.12.2015

Katarina Ekstedt: Eetu pelaa jääkiekkoaKatarina Ekstedt: Eetu pelaa jääkiekkoa. Kuv. Thomas Olsson. Karisto. 2015.
Ruotsalainen lastenkirjailija Katarina Ekstedt innostui kirjoittamaan kuvakirjasarjaa Kaj-nimisestä pojasta tilanteessa, jossa hän etsi omalle viisivuotiaalle pojalleen sopivaa lasten kuvakirjaa hiihtämisestä. Kirjailija pani merkille, että tästä aiheesta ei löytynyt yhtään kirjaa viime vuosilta. Niinpä kirjailija kirjoitti itse kirjat lasten hiihtämisestä, uimisesta ja jääkiekon pelaamisesta. Parhaillaan hänellä on työn alla kuvakirja skeittaamisesta. Kuvituksen teoksiin on piirtänyt ruotsalainen kuvittaja Thomas Olsson. Katarina Ekstedtin tavoitteena on tutustuttaa lapset eri urheilulajeihin ja innostaa heitä harrastamaan niitä. Julkaistuista teoksista Karisto on julkaissut tänä syksynä ensimmäisen suomenkielisen käännöksen ”Eetu pelaa jääkiekkoa”.

Vanhempiensa innostamana Eetu aloittaa jääkiekkoharrastuksen kavereidensa Mintun ja Jussin kanssa. Urheiluseura on Vuorelan Peli-Veikot ja valmentajana toimii kiekkokuningas Kanuuna. Ennen kuin voi pelata jääkiekkoa, täytyy opetella luistelemaan ja sen harjoitteleminen aloitetaan ankkakävelystä jäällä. Sitten harjoitellaan piparkakkuja, lihapullia, aurajarrutusta, polvi jäähän, pujottelua, kiekkojarrutusta yms. Aluksi kaikki on vaikeaa, mutta valmentaja on kannustava ja lapset oppivat. Kahdeksien harjoitusten jälkeen tulee päivä, jolloin otetaan mukaan kiekko ja mailat ja aletaan opettelemaan jääkiekkosääntöjä. Monen viikon harjoittelujen jälkeen koittaa ensimmäinen ottelu Kuusiston Kiekko-Vesojen joukkuetta vastaan. Peli-Veikoille jaetaan kaikille samanlaiset pelipaidat ja Eetu saa aloittaa maalivahtina.

Kirjan teossa Katarina Ekstedt on käyttänyt apunaan asiantuntijoita. Vaikka kirja on lasten kuvakirja, on se samalla myös pelitekniikan tietokirja lapsille. Lopussa on valmentaja Kanuunan vinkit jääkiekkoharrastukseen. Kirja on valoisa, iloinen ja pelaamaan innostava. Toivottavasti saamme suomeksi myös sarjan muut osat. PA.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti