7.12.2015

Kirjasatoa Jean Sibeliuksen juhlavuonnaSäveltäjä Jean Sibeliuksen syntymästä tulee kuluneeksi 8.12. 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Sibeliusta koskevaa kirjallisuutta on ilmestynyt runsaasti. Esiin on kaivettu arkistojen aarteita ja uutta tietoa säveltäjän elämästä monilta eri puolilta. Seuraavassa muutama poiminta.

Minä ja Sibelius –teoksessa parikymmentä klassisen musiikin tuntijaa eri puolilta maailmaa kertovat suhteestaan Sibeliuksen musiikkiin. Teos ilmestyi viime vuoden lopulla ja se valittiin vuoden 2014 taidekirjaksi.Tuomaristo kiitteli teoksen tuoretta lähestymistapaa ja graafista suunnittelua.

Jokainen nuotti pitää elää –teos on katsaus säveltäjän pitkään elämään ja säveltäjänuran vuosikymmeniin. Se sisältää harvinaisia, julkisuudessa ennennäkemättömiä aineistoja.

Lapsiakaan ei juhlavuonna ole unohdettu. Hämeenlinnan Janne, lasten kuvatietokirja kertoo tarinan Jannen 20 ensimmäisen elinvuoden merkittävimmistä tapahtumista ja esittelee hänen historiallista lapsuuskaupunkiaan.

Soiva metsä on Sibelius-aiheinen lasten kuvakirja, joka vie aikamatkalle Sibeliuksen maailmaan kuvan, tekstin ja musiikin avulla.

Sibeliuksen kotitalo Ainola on myös saanut uuden julkaisun. Teos kertoo Sibeliuksen perheen elämästä kotipiirissä ja osana Tuusulanjärven vilkasta taiteilijayhteisöä. Helppolukuisessa, kauniisti kuvitetussa ja taitetussa kirjassa esille tulee erityisesti Aino Sibelius, jonka kädenjälki näkyy Ainolan sisustuksessa, kalustuksessa kuin puutarhassakin. Kirjassa esitellään myös Ainolan taide- ja musiikkikokoelmat sekä laaja kirjasto. Nykyään Ainola on merkittävä kulttuurihistoriallinen museo.(HH)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti