27.4.2016

Fucik, Julius A festival of FucikFucik, Julius
A festival of Fucik
Chandos  2015

Orkesterimusiikin juhlaa koko levyllinen löytyy cd:ltä A festival of Fucik. Se sisältää tsekkiläisen säveltäjän ja sotilaskapellimestarin Julius Fucikin orkesteriteoksia. Julius Fucik eli vuosina 1872-1912  ja suhteellisen lyhyen elämänsä aikana hän ennätti säveltää satoja teoksia, useimmat sotilassoittokunnalle. Häntä on luonnehdittu tsekkien Sousaksi, juuri sotilasmusiikin säveltämisen vuoksi.

Levyllä kuullaan Fucikin säveltämiä konserttivalsseja, alkusoittoja ja etenkin marsseja, joista tunnetuin on Gladiaattorien sisääntulo, Einzug des Gladiatoren. Fucik sai siihen innoituksen Henry Sienkiewiczin romaanista Quo Vadis, joka kertoo keisari Neron ajasta. Kappaleesta on tullut esitetyin tsekkiläinen sävelmä. Se on käytössä nykyään etenkin sirkusmusiikkina, joka soi klovnien saapuessa näyttämölle. Muita sävellyksiä ovat mm. Talvimyrskyjä, Prikaatin lapset, Lystikkäät kyläsepät jne. 

Musiikki on esitetty hyvin mukaansatempaavasti ja juhlavasti, säilyttäen kuulijan mielenkiinnon koko ajan. Esittäjänä on Royal Scottish National Orchestra johtajanaan Neeme Järvi. (HH)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti