2.5.2016

Meg Rosoff: Poikkeustila



Meg Rosoff: Poikkeustila. Suom. Terhi Leskinen. Otava 2005.

Ruotsissa jaetaan vuosittain maailman suurin lasten ja nuorten kirjallisuuspalkinto Astrid Lindgrenin muistopalkinto. Tämänvuotinen voittaja on amerikkalainen kirjailija Meg Rosoff. Hänen suomeksi julkaistu teos Poikkeustila on vaikuttava kuvaus maailman laajuisesta sodasta 2000-luvulla ja nuorten selviytymisestä sodan jaloissa. Teos on voittanut useita kirjallisuuspalkintoja ja vuonna 2013 teoksesta tehtiin elokuva How I live now.

15-vuotiaan newyorkilaisen Daisyn äiti on kuollut ja isä on löytänyt uuden vaimon, joka ei miellytä tytärpuolta. Niinpä Daisy muuttaa kesäksi Englantiin Penn-tätinsä maatilalle neljän serkkunsa, kolmen pojan ja yhden tytön luo. Täti lähtee muutamaksi päiväksi Osloon rauhanneuvotteluihin liittyvälle työmatkalle ja serkukset jäävät taloon keskenään. Sitten tulee sota. Vihollisjoukot miehittävät maata; Lontoossa räjähtelevät pommit; lentokenttiä suljetaan eikä Penn-täti pääsekään palaamaan kotiin. Nuoret pärjäävät keskenään hyvin siihen saakka, kunnes heidän talonsa otetaan armeijan käyttöön ja heidät erotetaan toisistaan eri puolille maata. Daisy ja nuorin serkku Piper näkevät sodan raakuuksia, joutuvat pakenemaan niiden tieltä ja lähtevät lopulta etsimään poikia maatilalta pitkän ja vaikean matkan takaa. Maatila löytyy, mutta se, mitä siellä on tapahtunut, järkyttää tyttöjä. Poikia sieltä ei löydy ja tytöt palaavat lopulta hylättyyn kotitaloonsa, josta Daisy tempaistaa yhtäkkiä takaisin kotiinsa New Yorkiin. Vuosia myöhemmin Daisy palaa Englantiin selvittämään serkkujensa ja erityisesti hänelle rakkaaksi muodostuneen Edmondin kohtaloa.

Kirjassa kuvataan sodan vaikutusta siviilien elämään: sähkön jakelun katkeamista, ruoan ja lääkkeiden puutetta, tiedonkulun ja viestiyhteyksien puutetta, ihmisten joutumista erilleen toisistaan. Kirja ravistelee ajattelemaan tilannetta, jossa paljoa sellaista, mitä me pidämme itsestäänselvyytenä, ei yhtäkkiä olekaan. PA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti