20.12.2016

Melartin, Erkki : Radion sinfoniaorkesteriMelartin, Erkki
Traumgesicht, op.70, Marjatta, The blue pearl
Ondine  2016

Kajaani ja Suomussalmi saavat tänä viikonloppuna harvinaisen esiintyjävieraan, kun Radion sinfoniaorkesteri saapuu konsertoimaan. Orkesteri esiintyy lauantaina Suomussalmella ja sunnuntaina Kajaanin Kaukametsän salissa. Konsertit ovat osa orkesterin Itä-Suomen kiertuetta.RSO:n intendentti Tuula Sarotien mukaan kotimaan kiertueet ovat kunniatehtävä Yleisradion orkesterille, joka kuuluu kaikille suomalaisille myös aidossa konserttitilanteessa.

Radion sinfoniaorkesteri on Yleisradion orkesteri, jonka tehtävänä on tuottaa ja edistää suomalaista musiikkikulttuuria. Se perustettiin v.1927 ja sinfoniaorkesterin mittoihin se kasvoi 1960-luvulla. Orkesterin kapellimestarina on toiminut useita musiikin nimimiehiä Toivo Haapasesta Sakari Oramoon, tällä hetkellä ylikapellimestari on Hannu Lintu.

RSO:n nettisivujen mukaan sen ohjelmistossa tärkeällä sijalla uusin suomalainen musiikki ja orkesteri kantaesittää vuosittain useita Yleisradion tilausteoksia. Kotimaan kiertueen ohjelmisto painottuu kuitenkin enemmän perinteiseen musiikkiin : konsertissa kuullaan Sibeliuksen ja Dvorakin orkesteriteoksia ja uudempana Anders Hilborgin viulukonsertto, solistina Pekka Kuusisto.

RSO myös levyttää ahkerasti. Uusimpia loppuvuoden kirjastohankintoja on Radion sinfoniaorkesterin levyttämä Erkki Melartinin sävellys Traumgesicht, sinfoninen runo, jota ei ole aiemmin levytetty. Kyseessä on ”yöllisten näkyjen runoelma”, jossa on impressionistisia vaikutteita, kerrotaan levyn tiedoissa. Muut levyn sävellykset ovat sävelruno Marjatta sopraanolle ja orkesterille sekä balettimusiikki Sininen hetki.

Radion sinfoniaorkesteri on siis orkesteri, joka kuuluu ympäri Suomea monen eri kanavan kautta. (HH)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti