8.12.2016

Muoto muuttuu, tarina elääKirjassaan Nälkämaan laulu Risto Oikarinen kertoo saksofonia soittavan nuoren miehen mietteitä ja runollisia, huikeita tarinoita kaupunkilaisista jokivarren maisemissa. Nälkämaan laulu on ilmestynyt myös elektronisena versiona, kuten useimmat kirjat nykyisin. Ääntä siinä ei silti ole, musiikin voi kuulla vain mielessään. E-kirjan voi lukea suoraan selaimen kautta kännykästä, tabletilta tai tietokoneen ruudulta. Sen voi myös ladata omalle laitteelle luettavaksi siellä missä ei nettiyhteys toimi.

Vaikka e-kirjojen myynti ei ole sujunut odotetusti, moni on kiinnostunut kirjastosta lainattavista e-kirjoista ja varsinkin e-äänikirjoista. Kaikkia e-aineistoja ei ole mahdollista hankkia kirjaston kokoelmiin. Kustantajat haluavat turvata myynnin ennen kuin antavat teokset kirjastokäyttöön tai hinnoittelevat ne kirjaston ulottumattomiin. Vuoden e-kirjalisenssi voi maksaa kirjastolle tuplasti tai kolme kertaa niin paljon kuin yksityisasiakkaan pysyvä lisenssi. Kustantajien kikka on myös kaupata kirjasarjan vanhemmat osat kirjastoon ja myydä uusinta osaa innokkaille lukijoille.  

Niinpä Jukka Viikilän alun perin kuunnelmaksi kirjoitettua Akvarelleja Engelin kaupungista ei löydy kirjastosta e-kirjana, mutta Mari Mannisen Yhden lapsen kansa löytyy. Kainet-kirjastoille yhteisiä e-aineistoja on lähes 600 näistä e-äänikirjoja vain noin 70. Uusia hankitaan vähitellen, tarjonnan ja resurssien mukaan.

Lainattavia e-äänikirjoja voi toistaiseksi kuunnella vain suoratoistona, niitä ei voi ladata omalle laitteelle. Saatavilla olevat e-äänikirjat on usein digitoitu suosituista cd-äänikirjoista, kuten Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija ja Hamsterit, joiden lukijana on Risto Mäkelä. Uusiakin e-äänikirjoja löytyy, kuten Tervon Matriarkka ja Mikko-Pekka Heikkisen Jääräpää. Ruotsissa on alettu tuottaa kirjoja suoraan äänikirjaksi ilman painettua versiota, mutta niiden kirjallisesta tasosta keskustellaan.

Kirjasto välittää ja lainaa myös Celia-kirjaston äänitteitä. Celian palvelut on tarkoitettu henkilöille, joille painetun tekstin lukeminen ei ole mahdollista, tekijänoikeuksien vuoksi niitä ei ole vapaasti saatavana. Kirjaston neuvonnasta ja kotisivuilta saa lisätietoa.

Monimuotoisuus ja valinnanvara lisääntyvät. Seija Mustanevan ja Ia Samoilin Kajaanipiste 365 on ilmestynyt blogina ja kirjana. Aapelin Siunattu hulluus löytyy painettuna, e-äänikirjana, cd-äänitteenä, sarjakuvana, DVD- ja vhs-videoina. Voitpa käydä katsomassa sen Kajaanin teatterissakin. - Jokaiselle löytyy oma tapansa, olipa kyseessä  kuunteleva, katsova, painetun sanan tai digitaalisen lukulaitteen äärellä kirjaimiin uppoutuva lukija. Huovisen sanoin: ”Kirja on hyvä kaveri, avattuna se on avoin jokaiselle, suljettuna se on hiljaa eikä häiritse...” (lmt)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti