14.11.2016

Gremlins - riiviöt ja Gremlins 2 - uusi pesue (dvd)
 Gremlins - riiviöt & Gremlins 2 - uusi pesue (dvd)

80-luvun alkupuoli oli kauhukomedioiden jonkinlaista kulta-aikaa ja vuonna 1984 valmistunut, Joe Danten ohjaama Gremlins – riiviöt kuuluu kärkikaartiin. Vanavedessä tuli mm. Critters (1986) monine jatko-osineen.

Tarina lähtee käyntiin, kun keksijä Randall Peltzer hommaa pojalleen Billylle (Zach Galligan) joululahjaa New Yorkin kiinalaiskortteleista. Hän löytää häkistä pienen karvapalleron, jota paikalliset kutsuvat mogwaiksi. Peltzer alkaa kutsua otusta Gizmoksi. Isä kertoo Billylle lahjaa antaessaan kolme sääntöä mogwain hoitoon: se ei saa joutua kirkkaaseen valoon, se ei saa kastua eikä sitä saa missään nimessä ruokkia puolen yön jälkeen. Gizmo kastuu vahingossa ja tuloksena on lisää samanlaisia, mutta hieman häijympiä tai muuten vaan häiriintyneempiä mogwaita. Toisen vahingon vuoksin suloiset karvapallerot muuttuvat Gizmoa lukuun ottamatta ”riiviöiksi” ja pian Kingston Fallsin pikkukaupunki ei ole enää entisensä. Billy alkaa setviä riiviöongelmaa yhdessä tyttöystävänsä Katen (Phoebe Cates) ja Gizmon kanssa.

Vuonna 1990 valmistunut jatko-osa on kevyempi ja viety enemmän komedian suuntaan itseironisella otteella. Elokuva sisältää myös paljon viittauksia muihin elokuviin. Dante jatkoi ohjaajan puikoissa ja pääosien esittäjät uusivat roolinsa. Myös Gizmo! Erinäisten sattumien seurauksena riiviöt laittavat tällä kertaa haisemaan pilvenpiirtäjässä New Yorkissa, missä on Billyn ja Katen uusi työpaikka. Billyn, Katen ja Gizmon on jälleen kerran taltutettava riiviöt.

Täytyy taas ihailla tuon ajan erikoistehostevelhojen työtä ennen varsinaista tietokoneaikaa. Ns. oikeat otukset ovat aidon näköisiä verrattuna ykkösillä ja nollilla luotuihin tehosteisiin.

Jos kuulut siihen (harvinaiseen) joukkoon ettet ole nähnyt Gremlinsejä, niin Kajaanin kirjastolta löydät nämäkin kauhukomediahelmet. Huomioi, että ykkösen ikäraja on nykymittapuulla korkea K16.

JO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti