9.1.2017

Heilala, Katariina ja Tuisku, Maiju: Päivä KansallismuseossaHeilala, Katariina ja Tuisku, Maiju: Päivä Kansallismuseossa – historia on tässä! Tammi 2016.

Tammi on julkaisut lapsille sarjaa merkittävistä suomalaisista käyntikohteista. Päivä Kansallismuseossa esittelee museota tarinan ja faktan kautta. Oppaana museokäynnillä on Kansallismuseon edessä vuodesta 1918 vartioinut veistoskarhu, joka kierrättää vieraita ympäri taloa. Aluksi tutustutaan aulan freskoihin, joista löytyy monta merkkihenkilöiden merkkaamaa yksityiskohtaa. Mukaan oppaaksi saadaan mamsellikaappikello ja vieraaksi saapuu ovesta hirvi tutustumaan esi-isäänsä esittävään veistokseen. Veistos on varhaisin tunnettu suomalainen taide-esine ja faktaruudussa kerrotaan, miten esine aikoinaan löytyi ja kuka löydön teki. Museosta löytyy muitakin eläimiä. Mm. lohikäärme tekee tuttavuutta hirven kanssa ja kertoo legendan pyhästä Yrjänästä, keskiaikaisesta ritarista.

Karhu tutkii ihmisten pesiä ja ihmettelee porvoolaisen kartanon hienoa salia. Toisenlainen hämärä pesä on sellainen, jota lohikäärme haistelee mielellään. Se on hämyisä savupirtti, jonka lämmittämistä karhu selittää. Seuraavaksi edetään loistoon ja kimallukseen. Tutustutaan keisarin valtaistuimeen ja sieltäpä löytyykin tuttu kuva.

Kaikenlaisia ”käytännön kapistuksia” löytyy: vuoteenlämmitin ja pärepihtejä. Kerrotaan löytötarinoita aarrekätköistä ja hirveä kiinnostaa, mikä on museon vanhin esine. Se onkin sitten yksi vanhimmista alallaan koko maailmassa.

Päivä Kansallismuseossa on teos, johon kannattaa tutustua varsinkin, jos on lähdössä alakouluikäisten kanssa Kansallismuseoon. Siinä on paljon pikkutietoa, jota voi hyödyntää museoon tutustumisessa. Lopussa on vielä tehtävä tarkkaavaisille lukijoille. Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet teokset Päivä Muumimaailmassa, Päivä Linnanmäellä ja Päivä Korkeasaaressa. PA  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti