16.2.2017

Walser, Robert: Konttoristi


Walser, Robert: Konttoristi. Suom. Ilona Nykyri. Teos 2016, 268 s.

 Sveitsiläisen Robert Walserin (1878–1956) romaani Konttoristi on ilmestynyt kotimaassaan jo vuonna 1908, mutta suomennos teoksesta julkaistiin vasta viime vuonna. Walser on ollut viime vuosikymmeniin saakka tutumpi saksankielisellä kielialueella kuin muualla maailmassa. Monet arvostetut kirjailijat ovat ylistäneet häntä esikuvanaan, ja Konttoristissa onkin epäilemättä ajattoman klassikon tuntua.

Teoksen alussa nuori mies nimeltä Joseph Marti saa paikan keksijä Carl Toblerin konttoristina. Joseph asettuu asumaan työnantajansa talouteen, näyttävälle huvilalle. Upeiden ulkoisten puitteiden takaa paljastuu kuitenkin pian vakavia taloudellisia vaikeuksia, joiden ytimeen konttoristi joutuu työnsä kautta. Joseph kiintyy Toblerin perheeseen ja ystävystyy talon rouvan kanssa. Hän haluaa tehdä kaikkensa auttaakseen perhettä, joka on selvästi luisumassa yhä syvempään ahdinkoon.

Tarinassa ei ulkoisesti tapahdu kovinkaan paljon. Toblerin perheen alamäki ei etene rytinällä, vaan rauhallisesti yksi epäonnistuminen kerrallaan. Josephin elämä talossa koostuu kirjeiden kirjoittamisesta, postissa käynneistä ja muusta liikeasioiden hoitamisesta. Välillä asiallisuuden rajoja koettelevat keskustelut rouva Toblerin kanssa tuntuvat nekin nykylukijasta melko kesyiltä. Siis tylsä kirja tylsästä konttoristista? Eipä kuitenkaan.

Tarinassa säilyy koko ajan jännite, joka rakentuu hienovaraista ironiaa hyödyntäen. Väistämätöntä katastrofia odottaessaan Josephin tunteet ailahtelevat uskollisesta, nöyrästä kunnioituksesta aina katkeroituuneen alaisen ylemmyydentuntoon. Teos kuvaa onnistuneesti heikomman ja vahvemman, rikkaan ja rahattoman välisiä valtasuhteita ja kulissien järjettömyyttä. Pikkusikari palaa loppuun saakka, sekä herralla että alaisella.

HP

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti