1.3.2018

Mark Levengood: Vasten auringon siltaa


KEPEÄSTI VAKAVIA TARINOITA 

Mark Levengood: Vasten auringon siltaa, Kustantamo S&S, 2016

 Kun on syntynyt Yhdysvalloissa, kasvanut Suomessa ja asuu nykyisin Ruotsissa, pystyy katsomaan  kotimaitaan etäämmältä ja näkemään tarkemmin. Tältä ainakin tuntuu kun nautiskelee Mark Levengoodin hersyvin hauskoista tuokiokuvista, joista useat liittyvät kirjoittajan lapsuuden kotimaahan Suomeen.

Kirjailija kertoo haastattelussa olevansa Ruotsissa asuva suomalainen, muttei missään nimessä ruotsalainen. Suomalaisilla on tumma huumorintaju ja taipumus pelätä, että asiat menevät pieleen. Ruotsalaiset ajattelevat päinvastoin, että kaikki sujuu kuin tanssi. Jos niin ei käykään, vaan tulee mutkia matkaan, he ovat hirveän hämmästyneitä.

Vanhoista koulumuistoista selviää miten kauaskantoiset seuraukset voi olla omatoimisilla anatomian opinnoilla ja kuinka opettajan lempeä rohkaisu oikealla hetkellä räjäyttää aukon kansakoulun paksuun tiiliseinään lennättäen pienen koululaisen rohkeasti maailmaan. Kirjoittaja vierailee myös nykykoulussa puhumassa työstään. Oppilaiden kova halu tulla kuuluisaksi saa hänet muistelemaan oman isoäitinsä raivokasta varoitusta, että ”jos et terästäydy niin tuolla veltolla luonteella päädyt tekemään tv-viihdettä.”

Kirjoittaja muistelee lämmöllä aikoja, jolloin posti vielä myi postimerkkejä, junat kulkivat asemien välillä ja kahdeksan napin kaukosäätimellä valittiin kahdesta kanavasta.

Samalta tekijältä:                Miljoona ruusua, 2014
                                            Missä kukat kauneimmat, 2010
                                            Niin pieni ihmissydän on, 2008
                                            Riemujen rikkaus ja surujen summa, 2007


Ari Koistinen
kirjastotoimenjohtaja                                
                                             

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti