2.4.2019

Matt Haig: Huomioita neuroottiselta planeetalta

Matt Haig: Huomioita neuroottiselta planeetalta
Aula & Co. 2019.

Brittiläinen kirjailija Matt Haig (s. 1975) tarttuu uusimmassa teoksessaan aiheeseen, joka koskettaa yhä useampia modernin maailman asukkaita: stressiin ja ahdistukseen. Hän pohtii aihetta diginäkökulmasta. Siinä missä internet ja sosiaalinen media ovat avanneet meille uusia mahdollisuuksia, ne myös kuormittavat meitä. Haigilla on tästä omakohtaista kokemusta, sillä hän on kärsinyt vuosia ahdistuksesta ja paniikkikohtauksista.

Haig ei väitä, että hänen mielenterveysongelmansa johtuvat kokonaan internetistä. Kuitenkin hän on huomannut, että tauko sosiaalisesta mediasta ja älypuhelimen käytöstä rauhoittaa hänen levottomuuttaan. Aivomme kuormittuvat jatkuvasta tietotulvasta. Silti olemme niin tottuneita ärsykkeisiin, että hiljaisuudessa oleminen ilman häiriötekijöitä voi tuntua vaikealta.

Sosiaalinen media saattaa aiheuttaa riittämättömyyden tunteita. Vertaamme omaa elämäämme niihin siloteltuihin kuviin, joita ihailemamme ihmiset julkaisevat. Ylikuormitukseen voivat johtaa yhtä lailla uutiset, joita on helppo seurata halutessaan minuutti minuutilta. Pelko kauhean tapahtuman jälkeen leviää netissä kuin ”digitaalinen maastopalo”, kuten Haig osuvasti huomauttaa.

Haig ei sorru saarnaamiseen tai kehota palaamaan kirjekyyhkyjen aikakaudelle. Sen sijaan hän kannattaa tietoisempaa netin käyttöä ja tarvittaessa sieltä vetäytymistä. Kirjaan hän on koonnut erilaisia listoja nykyajassa selviämiseksi, esimerkiksi ”Kuusi tapaa pysyä kärryillä uutisista menettämättä järkeään” ja ”Näin elät 2000-luvulla saamatta paniikkikohtausta”.

Kirjan tyyli on helposti lähestyttävä ja ajoittain humoristinenkin. Kirjailijan omat kokemukset yhdistyvät kiinnostavasti faktatietoon. Lopputulema on varovaisen toiveikas: nykyajassa on mahdollista selvitä menettämättä järkeään, kunhan oppii pitämään huolta oman jaksamisensa rajoista.

Hanne Heikkinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti