20.3.2019

Suomalainen barokkiorkesteri : Moramoramor

Suomalainen barokkiorkesteri: Moramoramor.
Suomalainen barokkiorkesteri 2017.

Barokkimusiikkilevy, joka sisältää yllätyksen. Sellainen on Suomalaisen barokkiorkesterin cd-levy Moramoramor. Levy alkaa Bachin Brandenburgilaisella konsertolla, joka edustaa klassisen musiikin perinteistä lajityyppiä, konserttomuotoista musiikkia. 1600-luvulla Italiassa syntyneen konserttotyypin ideana oli esittää musiikki kokonaisuuden ja osien äänien vuoropuheluna. Levyllä kuullaan myös Vivaldin konsertto Per l´orchestra di Dresda.

Sitten tulee yllätys. Levyn sointimaailma muuttuu täysin Jukka Tiensuun teoksessa Mora. Se on ensimmäinen varsinainen barokkiorkesterille sävelletty suomalaisteos. Suomalaisen kamariorkesterin ja Topi Lehtipuun kantaesittämä Mora on modernia barokkimusiikkia. Se tarkoittaa, että esim. sen tenorisoolo on inhimillistä ääntelyä periodisoittimien säestyksellä. Levyn esittelylehtinen kertoo vanhan ja uuden leikkisästä kohtaamisesta. Kuulijalta se vaatii hereilläoloa. Väsyneenä uusimuotoisen barokin kuuntelu voi olla uuvuttavaa. Levyn loppupuolella palataan jälleen perinteiseen barokkitunnelmaan Vivaldin ja Bachin konsertoilla.

Suomalainen barokkiorkesteri on toiminut noin parikymmentä vuotta ja aiemmin se tunnettiin Kuudennen kerroksen orkesterina. Sen pääasiallisena tehtävänä on tehdä barokkimusiikkia tunnetuksi Suomessa. Se on konsertoinut mm. Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla.

Hilkka Härkönen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti