4.3.2019

Sirke Happonen: Muumiopas


Sirke Happonen: Muumiopas.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2012.


Muumihahmot ovat tuttuja varmasti kaikille suomalaisille ja niihin voi törmätä esimerkiksi kauppareissulla. Pyöreiden muotojen alle kätkeytyy kuitenkin paljon viisauksia. Muumilaakson hahmot näyttäytyvät erilaisina kirjoissa ja sarjakuvissa eivätkä ne ole pelkästään lasten hahmoja.

Oppaassa on esitelty kaikki Tove Janssonin hahmot, Muumipeikosta ja Pikku Myystä aina Tuhtoon ja Ti-ti-uuhun. Osa kirjassa esitellyistä hahmoista on nähty vain sarjakuvissa. Janssonin kuvitukset ovat ihana lisä kirjassa ja niitä on paljon. Kirjassa kerrotaan myös muumihahmojen synnystä ja kehittymisestä. Tiesitkö esimerkiksi, että Mörkö on nainen ja Jansson ei halunnut muuttaa hänen yksinäistä kohtaloaan. Siitä huolimatta hän on visioinut Mörölle miehen ja heille liudan jälkeläisiä.

Kattava Muumiopas tutustuttaa lukijan hahmojen ajatuksiin ja luonteisiin. Jos ei jaksa lukea opasta kokonaan, kannattaa perehtyä ainakin muuntaudu-osuuksiin, esimerkiksi ”muuntaudu Muumipeikoksi”. Niihin on summattu hahmon sisin leikkimielisellä tavalla. Muuntautumisia ei ehkä kaikkien hahmojen kohdalla kannata ottaa aivan kirjaimellisesti, mutta niistä löytyy myös varteenotettavia elämänohjeita.

Olen aina ollut muumifani, muistan televisiosarjan vuorosanoja ulkoa ja keittiön kaapit ovat täynnä muumimukeja. Kirjasta saa kuitenkin paljon uutta tietoa ja siitä voi jopa oppia itsestään, paljastui että minäkin olen ennemmin homssu, mitä hemuli.

Kirjoittaja Sirke Happonen on filosofian maisteri, jonka väitöskirja Vilijonkka ikkunassa (WSOY, 2007) käsittelee Tove Janssonin teoksia, niiden kuvan ja tekstin kokonaisuutta. Myös väitöskirja on tutustumisen arvoinen, jos haluaa tarkempaa tietoa Tove Janssonin työstä ja työskentelytavoista.

Heidi Tuikka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti