13.3.2019

Hevi reissu (dvd)

Hevi reissu (dvd)

Kotimaiset komediat tasapainoilevat useimmiten jossain huvittavuuden ja myötähäpeän välimaastossa. Yli 3 miljoonan euron budjetilla väsätty Hevi reissu onnistuu siinä, missä moni kilpailija kompuroi. Raskaan musiikin ympärille on rakennettu kevyt komedia, josta löytyy menoa ja meininkiä useamman kotimaisen elokuvan tarpeisiin. Kolmen pitkätukkaisen nuorukaisen edesottamukset örinämetallin maailmassa viihdyttävät, kunhan aihepiiriä ei ota turhan vakavasti.

Leffa alkaa pohjoisesta pikkukylästä, jossa kolmen herkkäsieluisen hevarin muodostama bändi haaveilee maineesta ja menestyksestä. Bändiltä puuttuu vielä muutama pikkuseikka, kuten nimi, keikkakokemus ja omat biisit, mutta toiveet tulevaisuuden suhteen ovat korkealla. Ikävä kyllä paikallisten silmissä kovimmatkin hevarit ovat pahimman luokan luusereita. Pojat päättävät todistaa kykynsä, ja valloittaa pohjolan suurimpien metallifestarien lavat. Festarit tosin järjestetään Norjan Lapissa, eikä aikaa ole hukattavaksi. Alkaa ikimuistoinen automatka, jonka aikana koetaan romansseja, väärinkäsityksiä, räjähdyksiä sekä toilailua virkavallan kanssa. Täysin vahingossa, tietenkin! 

Metallimusiikin ystävät ja viholliset saavat epäilemättä nauraa Hevi reissun äärellä. Raina tarjoilee paljon oivaltavia silmäniskuja musiikkimaailman kliseille ja omituisuuksille. Pojat kertovat esimerkiksi aivan vakavalla naamalla soittavansa ”sinfonista postapokalyptista reindeer grinding Christ abusing Xtreme sotapakanafennoskandimetallia”. Hevi reissu onnistuu lisäksi tavoittamaan hyvin maanläheisellä tavalla pohjoisen peräkylän sisäänpäin lämpiävän tunnelman, ja repimään siitä huoletonta huumoria. Osansa hyväntahtoisesta naljailusta saavat esimerkiksi ikäloput iskelmämusiikin ystävät ja kateelliset pitkätukkia pilkkaavat pikkunilkit. Vastakkainasettelu ei ole ehkä omaperäinen, mutta ainakin kliseistä otetaan kaikki ilo irti.

Hevi reissu, samoin kuin sadat muut elokuvat, ovat nyt katsottavissa ilmaiseksi Viddla-suoratoistopalvelusta. Elokuvien katselu onnistuu kirjastokortilla ja PIN-koodilla, joita voi kysellä vaikkapa lähimmästä kirjastosta. Valikoimaan kannattaa käydä tutustumassa osoitteessa www.viddla.fi.

Tuomas Kumpula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti