15.8.2019

Armas Järnefelt: Song of the scarlet flower = Laulu tulipunaisesta kukasta (full score to the 1919 film)

Järnefelt, Armas: Song of the scarlet flower = Laulu tulipunaisesta kukasta (full score to the 1919 film)
Ondine Oy, 2019.

Säveltäjä Armas Järnefeltin syntymästä tulee  elokuussa kuluneeksi 150 v. Juhlavuoden kunniaksi säveltäjän musiikki on ollut esillä eri tapahtumissa ja konserteissa. Tänä vuonna julkaistu cd-levy sisältää Järnefeltin säveltämän musiikin suomalais-ruotsalaisen Mauritz Stillerin v. 1919 ohjaamaan mykkäelokuvaan Laulu tulipunaisesta kukasta. Se perustuu Johannes Linnankosken romaaniin. Kyseessä on ensimmäinen pohjoismainen pitkä elokuva, johon sävellettiin täysimittainen alkuperäismusiikki.

Musiikki koostuu laajoista kansallisromanttisista orkesteriosuuksista ja tutuista kansanmusiikkiteemoista. Tarkoituksena on kuvata pääosan esittäjän seikkailuja erilaisissa ympäristöissä maalla ja kaupungissa.

Kyseessä on musiikin ensilevytys ja toimeen tarttuivat Jani Kyllönen ja Jaakko Kuusiston johtama Gävlen sinfoniaorkesteri. Musiikkia on esitetty mm. Oulun elokuvafestivaaleilla.

Armas Järnefelt oli yksi huomattavimmista 1900-luvun säveltäjistä. Hän sävelsi näyttämö- ja elokuvamusiikin lisäksi orkesterisarjoja ja  sinfonisia runoja. Tunnetuin hänen teoksistaan on Berceuse eli Järnefeltin kehtolaulu pienelle orkesterille. Sävellystyön lisäksi Järnefelt toimi kapellimestarina Tukholman kuninkaallisessa oopperassa peräti 25 vuotta sekä vierailevana kapellimestarina myös Suomessa elämänsä aikana.

Hilkka Härkönen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti